Yargıtay kararları ışığında ve 5510 sayılı kanun kapsamında iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kavramı
Work accident and occupational disease in the light of the decisions of supreme court and in the concept of law no 5510
- Tez No: 320207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ CENGİZ KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, Meslek Hastalığı, Sağlık Hizmetleri, Parasal Yardımlar, Sorumluluk, Work Accident, Occupational Diseases, Health Services, Financial Supports, Responsibility
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İşçi, işverene karşı iş görme edimini yerine getirirken ve işveren de işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri almamasıyla işçiyi koruma ve gözetme borcuna aykırı davranması sonucu iş kazasına uğrayabilir veya meslek hastalığına maruz kalabilmektedir.İşçi, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu bedenen veya ruhen bir zarara uğrayabilir. Bu zarar işçiyi geçici veya sürekli olarak iş göremez hale düşürebilir. Gerek sağlık hizmetleri gerekse parasal yardımlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zararın giderilmesi amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine de parasal yardımlar yapılmaktadır.?Yargıtay Kararları Işığında ve 5510 Sayılı Kanun Kapsamında İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası Kavramı? adlı çalışmada, iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili 5510 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler ve ilgili Yargıtay kararları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The worker when he performs his duty towards the employer and when the employer behaves contrary to protection and guarding obligation as a result of not taking necessary precautions to provide labor health and security may be exposed to a work accident or occupational disease.The worker may come to harm because of work accident or occupational disease. This harm may make the worker incapable to work temporarily or permanently. Both the health services and the financial supports are made by Social Security Institution to remove the harm. Besides, financial supports are made to the eligible people in state of death.In the study named as ?Work Accident and Occupational Disease in the Light of the Decisions of Supreme Court and in the Concept of Law No 5510?, modifications in law no 5510 and decisions of Supreme Court concerning the work accident and occupational diseases were examined.