Büyükler güreş milli takımında yer alan sporcuların,müsabaka öncesi ve sonrası durumluk kaygı düzeylerinin karşılaştırılması
The athletes in wrestling senior national team, competition state anxiety levels before and after
- Tez No: 320270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Durumluk Kaygı, sporcu, güreş
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, Dünya Şampiyonasında müsabakaya katılacak olan sporcuların müsabaka öncesi ve sonrası durumluk kaygı düzeylerinin bazı değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır.Araştırmaya yaşları 17'yle 34 arası olan A Milli Güreş Takımında Dünya Şampiyonasına katılan 14 erkek (grecoromen,serbest), 7 bayan sporcu katılmıştır. Araştırmada Durumluk Anksiyete Envanteri (State Trait Anxiety Inventory STAl) kullanılmıştır.Verilerin çözüm ve yorumlanmasında, güreşçilerin durumluk kaygı düzeylerini çeşitli, değişkenlere göre test etmeden önce araştırma verilerinin normal dağılım özelliği taşıyıp taşımadıkları tek örneklem Kolmogorov-Smirnov Testi ile tespit edilmiştir (bkz. Tablo 1 ). Tabloda sunulduğu üzere, dağılımların normal olduğu saptanmış ve daha sonra t testi, Paried Samples t testi, one way anova testi gruplar arası farkı belirleyebilmek içinde tukey testi kullanılarak anlamlılık P0.05].Sonuç olarak, Sporcuların cinsiyeti, stili, antrenman ve biyolojik yaşı ne olursa olsun performans için belli bir kaygı düzeyine sahip olmaları gerekir. Bu kaygı düzeyinin yüksek veya düşük olmasında sporcuların deneyimleri önemlidir. Ayrıca antrenörler çalışmalarında, psikolojik becerilerin kazandırılmasına ve bu becerilerin geliştirilmesine önem vermelidirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to compare the state trait anxiety of some sportsmen just before and after the competitive bidding who are going to attend World Championship. The results are all compared by means of some variable components.14 sportsmen(grecoromen-freestyle) and 7 sportswomen attended this widely applied research whose ages differ between 17 and 34.These sportsmen and sportswomen are all selected from the ones who attend World Championship ,A National Wrestling Team. State Trait Anxiety Inventory (STAI) has been used for the research.Solution and interpretation of data, a variety of wrestlers, the state anxiety levels, according to variables before testing the characteristics or research data do not carry a normal distribution were determined by single-sample Kolmogorov-Smirnov test (see Table 1). As stated in the table, and then the t-test was found to be normal distributions, Paried Samples t-test, one way ANOVA test using the Tukey test to determine significance between groups P 0.05].Consequently ,whatever the sex ,style ,training and the biological age of the sporstmen , they all need a cardinal anxiety level for their performance. These sportsmen?s anxiety level change according to their experience.As a result , the trainers should pay more attention to teaching and developing psychological attainments.Keywords : anxiety ,state trait anxiety ,sportsman ,wrestling..