Atabetü'l-Hakayık'ın gramatiksel bağlam ve sıklık sözlüğü
Glossary of grammatical context and frequency of Atabetü'l-Hakayık
- Tez No: 320285
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE ÖZKAN NALBANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Atabetü'l-Hakayık, Sözlük, Sözlükçülük, Bağlam ve Sıklık, Atabetü?l-Hakayık, Dictionary, Leksikologi, Contet and Frequency
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışma Orta Türkçe dönemi ilk Türk-İslâm eserlerinden biri olan Atabetü'l-Hakayık üzerine yapılan bir incelemedir. Karahanlı Türkçesiyle kaleme alınan dinî-tasavvufî ve didaktik eserin sözcük hazinesi üzerinde bağlam ve geçiş sıklığı göz önüne alınarak çalışılmıştır.Çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde eser ve yazarı hakkında çeşitli kaynaklardan yararlanılarak bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Kaynaklar dipnotlar halinde belirtilmiştir. İkinci bölüm ise çalışmamızın asıl önemli kısmını içermektedir. Bu bölümde eserin sözcükleri alfabetik olarak sıralanmış, geçiş sıklığı ve bağlamı bakımından incelenmiştir. Ayrıca eserin tersten sıralı sözcük sıklığı, harf sıklığı, hece sıklığı, sözcük sıklığı, sözcük tipi sıklığı, hece tipi sıklığı da ayrı başlıklar altında verilmiştir. Çalışmamızdan yararlanmak isteyen araştırmacılara da yardımcı olmak için bu bölümün başına `'Sözlük Kullanım Kılavuzu'' koyulmuştur. Son olarak bulgular ve sonuç başlıkları adı altında çalışmamızın geneliyle ilgili kısaca bilgi verilmiştir.Tezimizin Türk dili alanında yapılacak çalışmalara kaynaklık edeceğini ummaktayız.
Özet (Çeviri)
This work is an examination about Atabetü?l-Hakayık, which is one of the first Turkish and Islamic masterpieces of the Middle Turkish Period. The religious didactic and Islamic ? Mystic work called as Atabetü?l-Hakayık written in Karahanlı Turkish is studied on word knowledge taking into consideration grammatical context and frequency dictionary.The work come into exist from three main episode. In the first episode some knowledge from different sources is given about the work and the writer of the work and the writer of the work. Sources are demonstrated as postscripts. Second episode concludes the main part of my work. In this episode, the words of the work is ordered as alphabetical and the words are examined from the point of view transition frequency and context. As well, the opposite order frequency of the words on the work is given as an isolated heading. In the third episode it is offered with a briefly general evalvation under the conclusion heading.I hope that my thesis will be a source to the workings written in the Turkish Language Departmant.