The impact of corporate social responsibility on organizational attractiveness in Somali businesses
Somali'deki işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluğun örgütsel çekiciliğe etkisi
- Tez No: 800143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE MEHTAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Örgütsel itibar, Örgütsel çekicilik, Corporate social responsibility, Organizational reputation, Organizationaliattractiveness
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kurumsal Sosyal Sorumluluk, son yıllarda akademik literatürde ve iş dünyasında artan bir öneme sahiptir; çünkü işletmeler, kâr peşinde koşmanın yanı sıra toplumda yerine getirmeleri gereken rolün giderek daha fazla farkına varıyorlar. Sosyal sorumlulukların yerine getirilmesinin yarattığı faydalar birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Kurumsal sosyal sorumluluk, işletmenin ekonomik çıkarlarının ötesine geçen ve örgütsel paydaşları olumlu yönde etkileyen çeşitli kurumsal davranışlar olarak tanımlanır. Paydaşlar, kuruluşun amaçlarını etkileyebilen veya bunlardan etkilenen kişilerdir. bu paydaşları iç ve dış olarak sınıflandırmıştır. Şirket içi paydaşlara örnek olarak çalışanlar, yöneticiler ve hissedarlar verilebilir. Dış paydaşlara örnek olarak çevre, tüketiciler, topluluk ve tedarikçiler verilebilir. Kurumsal itibar, bir paydaşın bir firmaya yönelik algı ve tutumları olarak tanımlanabilir ve firma hakkında yapılan bu değerlendirmeler genellikle kurum dışındaki paydaşlar tarafından yapılır. Örgütsel çekicilik, yüksek nitelikli çalışanları başarılı bir şekilde çekmek ve elde tutmak için çok önemli olarak tanımlanabilir. Bu çalışmanın temel amacı, Somali'deki telekomünikasyon şirketlerinde kurumsal sosyal sorumluluğun kurumsal çekicilik üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmanın üç özel amacı vardı. Birincisi, kurum içi Kurumsal Sosyal Sorumluluğun kurumsal çekicilik üzerindeki etkilerini araştırmak; İkincisi, kurum dışı Kurumsal Sosyal Sorumluluğun kurumsal çekicilik üzerindeki etkilerini incelemektir. Ve sonuncusu, aracı faktörde (firma itibarı) içsel KSS ve dış KSS'nin örgütsel çekicilik üzerindeki etkisini ıncelemektadır. Bu çalışmada 5'li Likert ölçeği ile 159 katılımcıdan oluşan bir anket kullanılmıştır. Sonuç, firma itibarının aracı faktörde içsel KSS ve dış KSS'nin etkisinin örgütsel çekicilik üzerindeiönemli veiolumluibirietkiyeisahipiolduğunu göstermiştir. Kurumsal Sosyal Sorumluluk uygulamalarının kurum içi ve dışı uygulamalarında bir puan artırırsa, kurumun çekiciliğini artıracaktır. Araştırmanın yöneticiler ve bilim adamları için çeşitli çıkarımları vardır. Bulgular, herhangi bir kuruluşun KSS uygulamalarının endüstriler ve toplum arasında kurumsal çekiciliğe yol açabileceğine ve aynı zamanda kuruluşların bir kuruluşun kurumsal itibarını ve iyi niyetini artırmaya yardımcı olabileceğine dair net bir anlayış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, corporate social responsibility (CSR) has grown in prominence in academic literature and the business world, as companies have become more cognizant of the role they should play in society in addition to pursuing profits. Several studies have shown the advantages of keeping social obligations. CSR is described as a collection of business practices that go beyond the company's bottom line and benefit its stakeholders. Stakeholders are people who have the ability to affect or are influenced by the organization's aims. Stakeholders from both inside and outside the organization have been identified. Internal corporate stakeholders include employees, management, and shareholders, to name a few examples. The environment, consumers, community, and suppliers are examples of external stakeholders. A stakeholder's opinions and attitudes about a corporation are defined as organisational reputation, and these judgements are often made by persons outside the company. Organizational attractiveness is a critical factor in attracting and retaining highly competent individuals. The main purpose of this study was to investigate the impact of corporate social responsibility on organizational attractivenes in telecommunication companies in Somali business. The study had three specific objectives. The first one was to investigate how internal CSR influences the organizational attractiveness; the second one was to explore how external CSR affects organizational attractiveness, and the last was to find out the effect of mediating factor firm reputation on organisational attractiveness. An online questionnaire survey with ai5-point Likert's scale was employed in this study, which was distributed to a sample of 160 participants. The findings revealed that business reputation, external CSR practices, and internal CSR practices all have a substantial and favorable effect on organizational attractiveness. If one-point increase in the external and Internal of Corporate social responsibility practices will increase the attractiveness of the organization. The research has several implications for managers and scholars. The findings give a clear understanding that CSR practices of any organization can lead to organizational attractiveness among industries and society, at the same time organizations may aid in improving the corporate reputation of the firm and goodwill.