İşletmelerde stratejik insan kaynakları yönetimi anlayışının çalışanların örgütsel çekicilik algılamalarına etkisinde örgütsel motivasyonun aracı rolü Türk sivil havacılık sektöründe bir araştırma
The mediator role of organizational motivation in creating organizational attraction by strategic human resources: A research in the Turkish civil aviation sector
  1. Tez No: 717847
  2. Yazar: CEREN CEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN HİLAL YASLIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan, İşletme, Motivasyon, Örgütsel Çekicilik, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Employee, Enterprise, Motivation, Organizational Attractiveness, Strategic Human Resources Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, işletmelerde, stratejik insan kaynakları yönetimi anlayışının çalışanların örgütsel çekicilik algılamalarına etkisini değerlendirirken, bu süreçte, örgütsel motivasyonun yaratmış olduğu aracılık rolünü değerlendirmektir. Araştırma bağlamında sivil havacılık sektöründe yer alan katılımcılarda stratejik insan kaynakları yönetimi anlayışının örgütsel çekicilik algılamalarına etkisinde örgütsel motivasyonun aracılık rolünün ortaya konması amaçlanmaktadır. Buna bağlı olarak araştırma, İstanbul ilinde bulunan sivil havacılık sektöründeki firmaların farklı departmanlarında çalışan 357 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın ortaya koymuş olduğu sonuçlar ele alındığında, stratejik insan kaynakları yönetimi sürecinin, örgütsel çekiciliği yüksek düzeyde etkilediğini söylemek mümkündür. Elde edilen verilere göre, kurum içinde görev yapan insanların motivasyon düzeylerinin örgütün stratejik insan kaynakları yönetimi uyumu ve kararlılık ve beklentileri ile örgütsel çekicilik arasında bir köprü görevi kurduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the effect of strategic human resource management approach on employees' perceptions of organizational attractiveness in enterprises, and to evaluate the mediating role of organizational motivation in this process. In the context of the research, it is aimed to reveal the mediating role of organizational motivation in the effect of strategic human resources management understanding on organizational attractiveness perceptions of the participants in the civil aviation sector. Accordingly, the research was applied to 357 people working in different departments of companies in the civil aviation sector in Istanbul. Considering the results of the research, it is possible to say that the strategic human resources management process affects organizational attractiveness at a high level. According to the data obtained, it is possible to say that the motivation levels of the people working in the organization serve as a bridge between the organization's strategic human resources management harmony and stability and expectations and organizational attractiveness.