Otel işletmelerinde mentorluk uygulamaları üzerine bir araştırma
A research on the application of mentoring in hotels managements
  1. Tez No: 320498
  2. Yazar: MURAT BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE AYDIN TÜKELTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mentorluk, Koçluk, Turizm, Otel İşletmeleri, Mentoring, Couching, Tourism, Hotel Establishment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma, son yıllarda ülkemizde de sıkça tartışılmaya başlanan yönetimbiçimlerinden biri olan mentorluk sistemleri hakkında bilgi vermek ve etkili bir mentorluksisteminin oluşturulmasının turizm işletmelerinde çalışan yönetici ve işgörenler üzerinde kiperformans, motivasyon ve verimliliğin artırılması, işgören devir hızının azaltılması ayrıcaişletmelerin en önemli sıkıntılarından biri olan geleceğin yönetici ve işgören kadrolarınınoluşturulmasında kendi öz kaynaklarını kullanmada mentorluk sisteminden nasılyararlanabileceğini saptamak amacıyla yapılmıştır.Bu çalışmada mentorluk sisteminin otel işletmelerinde çalışan işgören ve yöneticiadayları tarafından nasıl yorumlandığı, bu sistemden beklentilerinin neler olduğu, mentorluksistemini nasıl algıladıklarını ve bu algılama düzeyinin kişisel, mesleki ve kariyer gelişimiyleolan ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın temel problemi, turizmsektöründe ki işgören devir hızını mentorluk uygulamalarıyla azaltılıp azaltılamayacağınısaptamak, bu sistemi turizm sektöründeki işletmelerde kurumsallaştırmaktır.Bu araştırmanın örneklemini, Antalya İl'inde ki 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin tümdepartmanlarındaki işgörenler oluşturmaktadır. Araştırma bölgesinin Antalya ilininseçilmesinin nedeni, Antalya'nın Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olması veyoğun olarak 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin bu bölgede toplanmasıdır. Bu bölgede gerçekleştirilenaraştırmada anket tekniği uygulanmıştır.Elde edilen bulgulara göre mentorluk sisteminin uygulanması durumunda otelişletmelerinde çalışan işgörenlerin, yönetici adaylarının mesleki, kişisel ve kariyer gelişimineolumlu yönde katkısı olacağı, ayrıca işgören devir hızını azaltacağı saptanmıştır. Ancak busistemin önündeki en büyük engel mentorluk uygulamalarının otel işletmelerindekurumsallaştırılamamış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to inform about mentoring system, one of the administrative forms thathas also been discussed in our country in recent years, to increase performance, motivation,and efficiency of the managers and workers working in tourism enterprises in order toestablish an efficient mentoring system as well as benefiting from mentoring system in usingbusiness enterprises? own sources for forming positions of future managers and workerswhich is one of the most significant problems of businesses.In this study, how mentoring system is perceived by workers and manager candidates inhotels, what their expectations from this system are, how they see this system along with therelationship of these perceptions with personal, occupational and career development are to befocused. The main problem of this study is to find out whether the developmental process ofthe workers could be improved and time essential for that process could be lessened as well asinstitutionalizing this system in hotel enterprises.The sample of this study includes workers in all departments of three-star, four-star,five-star hotels in Antalya. The reason why Antalya has been selected as a research zone isthat it is one of the most significant tourism regions of Turkey and three-star, four-star andfive-star hotels are generally in this region. Questionnaire method has been employed in thisstudy.According to the data, it has been found out that personal, occupational and careerdevelopments of the workers and manager candidates in hotel enterprises could be improvedand time essential for this developmental process could be lessened. However, the biggestobstacle for mentoring system is that hotel enterprises have not been institutionalized, yet.