Debunking and rewriting of the ancient myths in the works of Margaret Atwood and Jeanette Winterson
Margaret Atwood ve Jeanette Winterson'ın eserlerinde antik mitlerin yıkılması ve yeniden yazılması
  1. Tez No: 320499
  2. Yazar: MERVE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Penelopia, Atlas'ın Yükü, arketip, yeniden doğuş, gölge, düzenbaz, günah keçisi, bireyselleşme, The Penelopiad, Weight, archetype, rebirth, shadow, trickster, scapegoat, individuation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Penelopia ve Atlas'ın Yükü adlı eserlerinin Jung'un arketipleri olan yeniden doğuş, gölge, düzenbaz ve günah keçisi açısından incelenmesi bu çalışmanın entellektüel altyapısını oluşturmaktadır. Penelopia ve Atlas'ın Yükü romanlarının amacı da insanların temel çabasının içsel bilgi ile ulaşılabilecek bir bireyselleşme arayışında olduklarını göstermektir. Bu bağlamda mitler ve arketipler bu tür bir bireyselleşme sürecinde önemli bir role sahiptirler. Söz konusu romanlardaki karakterler bu şekildeki bir bütünlüğe bilinçdışı bir biçimde deneyimledikleri yeniden doğuş, gölge, düzenbaz ve günah keçisi arketipleri ile karşı karşıya geldiklerinde ulaşırlarken, okuyucular da kendilerini söz konusu mitik karakterlerle özleşterip, Jung'un arketipleri olan yeniden doğuş, gölge, düzenbaz ve günah keçisinin yaşamlarında ve kültürlerindeki varlığını anladıklarında kendi içsel bütünlüklerini tamamlamış olurlar. Penelopia ve Atlas'ın Yükü eserlerinde Margaret Atwood ve Jeanette Winterson, Penelope ve Odysseus, Atlas ve Heracles mitlerinin yıkılması ve yeniden yazılması da bu tür bir bireyselleşme sürecine mitik düşünce ve çağdaş gerçeklikler arasındaki boşluğu dolduracak biçimde katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
The analysis of The Penelopiad and Weight in terms of Jungian archetypes of rebirth, shadow, trickster and scapegoat constitutes the intellectual impulse of this study. This study puts forward that the main aim of these two novellas is to show that the goal of human endeavour is the quest for individuation through inner knowledge. Myths and archetypes play an important role in this individuation process. The characters in the novellas complete such a quest by coming across with rebirth, shadow, trickster, and scapegoat archetypes that they unconsciously experience while the readers go through the same process through identifying themselves with the mythical characters and through recognizing the presence of rebirth, shadow, trickster, and scapegoat archetypes in their own lives and cultures. In The Penelopiad and Weight, Margaret Atwood and Jeanette Winterson rewrite the ancient myths of Penelope and Odysseus, Atlas and Heracles in a way that fills the gap between mythical thought and contemporary realities.