Oğuz Özdeş'in tarihî romanları
Oğuz Özdeş's historical novels
- Tez No: 320500
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GÜLENDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oğuz Özdeş, Popüler Roman, Tarihî Roman, Popüler Tarihî Roman, Türk Tarihi, Oğuz Özdeş, Popular Novel, Historical Novel, Popular Historical Novel, Turkish History
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Türk edebiyatı, birçok yazarı bünyesinde barındıran zengin bir vadidir. Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa ve Tarık Buğra gibi sanat değeri yüksek olan estetik romanlar kaleme alan yazarlarımızın yanında; Kerime Nadir, Nihal Atsız ve Burhan Cahit Morkaya gibi sanat kaygısı gütmeden popüler romanlar yazan yazarlarımızın sayısı da epeyce fazladır.Popüler, yani estetik kaygı gütmeyen romancılarımızdan olan Oğuz Özdeş, kaleme aldığı aşk ve tarih konulu romanlarıyla tanınır. Biz bu çalışmamızda, Oğuz Özdeş'in on dört tarihî romanını klasik roman çözümleme metoduyla değerlendirmeye çalıştık. Her bir romanı; olay örgüsü, anlatıcı, bakış açısı, zaman, mekân, anlatım teknikleri, dil ve üslûp yönünden ayrı ayrı inceledik. Sonuç bölümünde de Oğuz Özdeş'in tarihî romanlarıyla ilgili genel bir değerlendirme yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Turkish Litrerature is a whealty walley comprising many writers. Beside Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa and Tarık Buğra who wrote higly precious novels, there are also many other writers like Kerime Nadir, Nihal Atsız and Burhan Cahit Morkaya that wrote without concern of art.Being popular novelist, without concern of art and aestetic, Oğuz Özdeş wrote romances and historical novels which made him polular. In our study, we aim to evaluate 14 novels, written by Oğuz Özdeş, by using classic novel analysis. Each novel will be analysed in terms of plot, focalization, narrator, time, space, narrative tecniques, language and style. In the conclusion part is made a general assessment that about Oğuz Özdeş?s historical novels.