Nurettin Topçu'da ahlak ve din ilişkisi
Morality and religion in Nurettin Topçu
  1. Tez No: 320501
  2. Yazar: TUĞBA GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Din, Nurettin Topçu, İsyan ahlâkı, Felsefe, Morality, Religion, Nurettin Topçu, Ethics of revolt, Philosophy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Nurettin Topçu'da ahlâk ve din adlı bu çalışma, Cumhuriyet dönemi fikir dünyamızın önemli ve etkili şahsiyetlerinden olan Nurettin Topçu'nun ahlâk konusuna yaklaşımını, ahlâkın din ile ilişkisini kendi düşünce sistemi içinde ortaya koymayı amaçlar.Elinizdeki tez üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, çalışmamızın odaklandığı Nurettin Topçu'nun hayat hikâyesine, belli başlı eserlerine, fikir dünyasını şekillendiren çeşitli durumlar ve şahsiyetlere yer verilmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde, üçüncü bölüme hazırlık mahiyetinde, felsefede ahlâk, ahlâk ilkelerinin meydana gelme süreci, ahlâkın bölümleri incelenmeye çalışılmıştır.Üçüncü ve son bölümde ise, din ve ahlâk, ahlâki hürriyet ve delilleri, ahlâki determinizm ve delilleri, din ve vicdan ilişkisi, din ve ahlâkın toplumların hayatına etkisi, isyan ahlâkı gibi Nurettin Topçu'nun düşüncesinde önemli bir yere sahip çeşitli problemler ele alınmıştır.Çalışmanın sonunda, düşünürümüzün ahlâk ve din konusunda özgün bir bakış açısına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, named ?Morality and Religion in Nurettin Topçu?, one of the most important and outstanding figure of world of thought in the Republic Period, aims to introduce his approach to moral issues and religion?s relation to morality, based on his own system of thought.This thesis consists of three chapters. The first chapter of the study includes Nurettin Topçu?s story of life being the focal point of this study, his well-known works, various figures and cases shaping his world of ideas.The second chapter of the study, as a preparation for the third part, examines morality in philosophy, the process by which morality comes into being and the parts of morality.The third and last chapter argues various problems having an utmost importance in Nurettin Topçu?s ideas such as religion and morality, moral liberty and its cues, moral determinism and its cues, relation between religion and conscience, the effect of religion and morality on community life and ethics of uprising.At the end of the study, it has been found out that the philosopher has an original point of view on religion and morality.