İnovasyon yönelimli yönetim kültürü tasarımı; Türkiye kalkınma ajansları için model önerisi
Innovation oriented management culture design; a model suggestion for Turkey development agencies
- Tez No: 320505
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, Örgütsel Tasarım, Yönetim Kültürü, Örgütsel İnovasyon, Bölgesel Kalkınma Ajansı, Organizational Culture, Organizational Design, Organizational Innovation, Management Culture, Regional Development Agencies
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 189
Özet
Çalışmada örgütsel kültür, yönetim kültürü ve örgütsel tasarım kavramları temel alınarak, örgütsel inovasyon kültürü konusunda literatür taraması yapılmıştır. Örgütlerin inovasyona yönelik yönetsel uygulamalarda bulunması için, yapılan literatür araştırması çerçevesinde, üzerinde ortak görüş ifade edilen dört temel boyut üzerine oturan, ?örgütsel inovasyon yönelimli yönetim kültürü tasarımı modeli? oluşturulmuştur. Bu modele göre, örgütsel amaçların gerçekleştirilmesi için, öncelikle yeterli kaynakların, etkin liderlik uygulamaları ile birleşiminden oluşan örgütsel gücün, inovasyona yönelik bir niyet çerçevesinde, tüm çalışanların teşvik edilmesi için kullanılması halinde, ?örgütsel inovasyon yönelimli yönetim kültürü? nün oluşabileceği üzerinde durulmaktadır.Kurulan model çerçevesinde 2006 yılından buyana giderek yaygınlaşan bir ivme ile ülkemiz ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir yer tutan Kalkınma Ajansları özelinde ?örgütsel inovasyon yönelimli yönetim kültürü tasarımı modeli? öneri olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Ajansların bölgelerinde yüklenmiş oldukları misyonları yerine getirebilmeleri için öncelikle kendi örgütsel yapılarını inovasyon öncelikli olarak yönetmesi sürdürülebilir başarı için her açıdan önemlidir. Bu bağlamda belirlenen model çerçevesinde yönetim kültürü tasarımı yapılabilmesi için var olan durumu tespit etmek amacıyla, iş çevresini yaratıcılık ve yenilikçilik açısından nasıl algılandığını ölçen, KEYS ölçeği araç olarak kullanılmıştır.Ülkemizde faaliyet gösteren tüm kalkınma ajansları çalışanlarına yönelik yapılan anket çalışması ile elde edilen veriler çoklu regresyon analizi ve içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Ankete katılım sağlayan kalkınma ajansı çalışanlarının, örgütsel cesaretlendirmeyi ve örgütsel engellerin azlığını örgütsel inovasyon performansının arttırılmasına yönelik öncelikli etkileyici faktör olarak algılarken, yaratıcılık da çalışanların hissettiği özgürlük algısı, verimlilikte ise örgütün sahip olduğu kaynaklardaki yeterliliğin, öncelikli olan uyarıcı/etkileyici faktörler olarak algıladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, literature search was conducted on the subject of organizational innovation culture with the baseline of organizational culture, management culture and organizational design.“Organisational innovation oriented management culture design model”was created based on shared opinions on four basic dimensions, within the framework of the literature research, and with an aim to provide guidance for organisations about innovation management applications. This model emphasis that, if the organizational power gained with adequate resources and effective leadership is used to encourage all employees towards the innovation,“organizational innovation-oriented management culture”can be formed to reach the organizational objectives.In the framework of this model, specific“organisational innovation oriented management culture design model”has been suggested for Development Agencies that hold an important place in economic and social development of our country and gained accelerated popularity since 2006. It is important for the Development Agencies to manage their organizational structure with a priority given to innovation in order to gain sustainable success and fulfil the missions of in their designated areas. In this context, KEYS scale used as a tool to measure the status of the business environment within the perspective of creativity and innovation; and with an aim to determine the current situation to design of management culture within the framework of the model.A survey was carried out among the employees of all Development Agencies operating in our country, and the data obtained was evaluated by multiple regression analysis and content analysis methods. The survey results demonstrated that, the employees of development agencies, view the organisational encouragement and lack of organizational barriers as a primary effective factor for the increasing the innovation performance. Furthermore, according to their views, the primary factor for creativity is the feeling of freedom, and the primary factor for the effectiveness is adequate resources of the organisation.