Soğukta depolanmış sardalya (Sardina pilchardus), istavrit(Trachurus trachurus) ve levrek (Dicentrarchus labrax) kıymalarına zeytin yaprağı ekstresinin etkisi
The effect of olive leaf extract on minced sardine (Sardina pilchardus), atlantic horse mackerel (Trachurus trachurus) and sea bass (Dicentrarchus labrax) during refrigerated storage
  1. Tez No: 320610
  2. Yazar: CANER ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TOLGA DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Su Ürünleri, Biotechnology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin yaprağı ekstresi, sardalya, istavrit, levrek, oksidasyon, bozulma, Olive leaf extracts, sardine, atlantic horse mackerel, sea bass, oxidation, spoilage
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada 4 ± 2?C'de depolanan sardalya, istavrit ve levrek balığı kıymaları üzerinde zeytin yaprağı ekstresinin kimyasal kalite parametreleri ve renk ölçümleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Depolama periyotları sırasında 0., 3., 5., 7. ve 10. günlerde analizler yapılmıştır.Zeytin yaprağı ekstresinin sardalya, istavrit ve levrek kıymalarında toplam uçucu bazik azot, trimetialamin ve pH seviyeleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Zeytin yaprağı ekstresi istavrit ve levrek kıymalarında lipid oksidasyonunu geciktirmiştir. Tüm deneme gruplarında örneklerin a* (-) ve b* (+) değerlerini artırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of olive leaf extract on minced sardine, atlantic horse mackerel and sea bass?s chemical quality parameters and color values were investigated during refrigerated storage. During the storage period, 0., 3., 5., 7. and 10. days analyses were carried out.The disinhibitory effects of olive leaf extract on minced sardine, atlantic horse mackerel and minced sea bass?s total volatile basic nitrogen, trimethylamine and pH levels has showned. The olive leaf extract helped to slowing down to thiobarbituric acid reactive substances levels of atlantic horse mackerel and sea bass. a* (-) and b* (+) had increased by the olive leaf extracts in all the treatment groups.