A study on language learning strategies of students in private primary schools
Özel ilköğretim okulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri üzerine bir çalişma
  1. Tez No: 320945
  2. Yazar: SELEN ADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA DENEME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dil öğrenme, dil öğrenme stratejileri, dil öğrenme stratejilerinin kullanımları, Language learning, language learning strategies, language learning strategy use
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, öncelikli olarak Edirne ilindeki özel ilköğretim okullarında okuyan 8.sınıf öğrencilerinin İngilizce öğrenirken kullandıkları öğrenme stratejilerini bulmayı amaçlamıştır. Bu öğrencilerin cinsiyetlerinin ve başarı düzeylerinin strateji kullanımlarına etkisi de ek olarak araştırılmıştır.Veri toplamak için Volkan Karahan'ın (2007) Türkçeye çevirdiği Rae Lan' ın (2005) Tayvanlı çocuklar için kullandığı sormaca uygulanmıştır. Elde edilen veriler de, SPSS (17. 0) programında analiz edilmiştir. Bu faktörlerin analizi için t-test yöntemi ve frekans analizi yapılmıştır.Çalışma sonunda, 8. sınıf öğrencilerinin en çok kullandığı dil öğrenim strateji grupları tespit edilmiştir. Ayrıca, bu strateji gruplarına göre en çok ve en az kullanılan on alt dil öğrenim stratejisi de incelenmiştir. Bu stratejiler arasında öğrencilerin üst-bilişsel, telafi, sosyal ve duyuşsal stratejileri daha çok kullandıkları, hafıza ve bilişsel stratejileri daha az kullandıkları görülmüştür.Çalışmada cinsiyetin, dil öğrenme stratejilerinin kullanımına etkisi olduğu saptanmış ve kız öğrencilerin dil öğrenim stratejilerini daha çok kullandıkları bulunmuştur. Bunun yanında, başarılı ve orta başarılı öğrencilerin dil öğrenim stratejilerini kullanımlarında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, language learning strategies (LLS) of 111 8th grade students learning English as a Foreign Language (EFL) in three private primary schools in Edirne are initially investigated. The effect of gender and the proficiency level of students on the use of LLS are also examined.The data are collected through the Turkish version of SILL of Karahan (2007) adapted from Lan?s (2005) Taiwanese Children?s SILL and are analysed through SPSS (17.0). To reveal the interconnections between these factors, independent t-test and frequency analyses were performed on the gathered data.At the end of the study, the most commonly used LLS by the 8th grade students were investigated. Beside this, the ten most and the least frequently used LLS were also examined. Among these strategies metacognitive, social and affective were found to be the most frequently used language learning strategies whereas memory and cognitive strategies are found to be rarely used ones. In the study, the effect of gender on the use of LLS was identified. Females were found to use LLS more widely than males. Yet, no significant difference was found on the use of LLS between successful and average students.