Okul kültürünün öğretmen davranışlarına etkisi
The effect of school culture on behaviors of teachers
  1. Tez No: 320989
  2. Yazar: ADİFE UYSAL ARPAGUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul kültürü, Davranış, Öğretmen, School culture, behavior, teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmada, okul kültürünün öğretmen davranışlarına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Kırklareli il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan 338 ilköğretim okulu öğretmeni oluşturmaktadır.Veri toplama aracı olarak ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Öğretmen Davranışları Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, Kay-Kare Bağımsızlık Testi (?2) kullanılmıştır. İstatistiksel çözümlemelerde 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır:Okul kültürü ile ilgili olumlu durumların öğretmenlerin davranışlarını genel olarak olumlu etkilediği, öğretmenlerin motive olduğu ya da daha aktif çalıştığı; olumsuz durumların ise öğretmenlerin büyük çoğunluğunun motivasyonunu düşürdüğü, stres yaşamasına neden olduğu ya da öğretmenlerin bu durumları değiştirmeye çalıştığı görülmüştür. Öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarının ise öğretmenlerin büyük çoğunluğunun davranışlarını etkilemediği görülmüştür. Bunlardan farklı olarak öğrencilere ilişkin olumlu durumlarda öğretmenlerin büyük çoğunluğunun ?daha aktif çalışırım? yerine ?motive olurum?, okul çalışanları arasındaki ilişkiler ve okul yönetimi ile ilgili olumsuz durumlarda ise öğretmenlerin büyük çoğunluğunun ?değiştirmeye çalışırım? yerine ?motivasyonum düşer? ifadesini kullandıkları görülmüştür. Ayrıca araştırmaya katılan çok az sayıda öğretmenin ?durumu kabullenirim? ifadesini kullandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
On this research, the effect of school culture on behaviours of teachers has been studied.338 teachers that work in elementary schools in Kırklareli in 2010-2011 have been the sample of this study.?Personal Information Form? and ?Teacher Behavior Scale? has been used for investigation. Frequencies, percentage, Chi-Square Test ?2 (test of independency ) have been used for analysis of data. Statistical analysis is based on 0.05 degree of sense.These results have been achieved by this research:It indicates that the positive situations of the school culture affect teachers in positive way; they are motivated or work harder. On the other hand, the negative situations of the school culture affect most of the teachers negatively and reduce their motivation, increase their stress or they attempt to change this situation. It?s seen that the social economic class of their students doesn?t effect on the behavior of the most of the teachers. It?s seen that in positive situations about students, teachers prefer ?I will be motivated? instead of ?I will work harder?; in negative situations about the relations between school personnel and school management, they prefer ?my motivation will drop down? instead of ?I will try to change it? as an explanation. Also, it?s seen that only a few of the teachers that participate in research used the expression ?I will accept the situation like this?.