Mutluluk ekonomisi yaklaşımıyla sürdürülebilir kalkınma
Sustainable development with happiness economics approach
- Tez No: 654232
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAÇOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Subjective Well-being, Life Satisfaction, Sustainability, Development, Welfare, Consumption, Ordered Probit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sürdürülebilir kalkınmada temel fikir, bireysel faydaların toplamı olarak tanımlanan toplumsal refahın zamanla azalmayacağı biçimde bir gelişme sağlayabilmektir. Refah sadece piyasada alınıp satılan mal ve hizmetlerin değil, boş zaman olanakları, doğal sermayeden elde edilen faydalar, sosyal sermaye ve beşeri sermayedeki değişimlerin de bir fonksiyonu olduğundan, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak tüm bu faktörlerin etkileşimlerinin ele alınmasını gerektirmektedir. Mutluluk ekonomisi, refahın değerlendirilmesine yönelik iktisatçılar tarafından kullanılan teknikleri, psikologlar tarafından daha sık kullanılan tekniklerle birleştiren bir yaklaşım olarak, refahı etkileyen gelir dışı faktörlerin rolünü vurgulamakta ve geleneksel ekonomiye kıyasla daha geniş kapsamlı bir refah kavramına dayanmaktadır. Böylece sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için gerekli davranış değişikliklerinin refaha etkilerini ve dolayısıyla uygulanabilirliklerini belirlemek için refah ölçütü olarak mutluluk ekonomisindeki ölçütlerin kullanımı daha uygun olabilir. Bu nedenle, bu çalışmada sürdürülebilirlikle ilgili uygulamaların öznel iyi oluşla ölçülen refaha etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Dünya Değerler araştırmasında yer alan yüz on iki ülkenin verileri sıralı probit yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar ekonomik sermaye yanında diğer sermaye türlerinin de öznel iyi oluş üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu, çalışma saatlerinin düşürülmesinin belli bir gelir düzeyinin üzerindeki ülkelerde öznel iyi oluşu artırabileceğini ve bir ülkede kamu sağlık harcamalarının oranı arttıkça öznel iyi oluşun da arttığını göstermektedir. Anahtar Kellimeler: Öznel İyi Oluş, Yaşam Memnuniyeti, Sürdürülebilirlik, Kalkınma, Refah, Tüketim, Sıralı Probit
Özet (Çeviri)
The basic idea in sustainable development is to be able to provide a development such that social welfare, which is defined as the sum of individuals' utilities, will not diminish over time. Since welfare is a function of not only the goods and services in the market, but also of leisure facilities, benefits from natural capital, social capital and changes in human capital, in order to ensure sustainable development, the interactions of all these factors should be taken into consideration. The happiness economics, as an approach that combines the techniques used by economists to assess welfare with the more commonly used techniques by psychologists, emphasizes the role of non-income factors affecting welfare and is based on a wider concept of welfare compared to the traditional economy. Thus, it may be more appropriate to use the criteria of the happiness economics as a measure of welfare in order to determine the effects and hence the applicability of the behavioral changes necessary to achieve sustainable development. For this reason, it is aimed to investigate the effects of sustainability-related practices on subjective well-being, in this study.For this aim, data of 112 countries taking place in World Values Survey are analysed with ordered probit method. The results show that besides economic capital, other types of capital also have positive effects on subjective well-being, decreasing working hours can increase subjective well-being in countries above a certain income level, and as the share of public health expenditures in a country increases, subjective well-being also increases.