Türkiye'de sağlık sisteminin analizi ve sağlık reformuna dair çalışmalar
The analysis of health system in Turkey and studies on health reform
- Tez No: 321028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Hizmetleri, Türkiye'de Sağlık Sistemi, Sağlık Reformu, Health, Health Services, Health System in Turkey, Health Reform
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
İnsanoğlu doğduğu andan itibaren ölene dek sonsuzluğu düşlemiş, hayatta uzun ve sağlıklı kalabilmenin yolunu aramıştır. İşte bu arayışın her medeniyetteki tezahürü farklı olmuştur. Kimi toplumlar salgınları engellemeyi öncelerken kimileri toplum üzerindeki statü ve varlıklarının devamı için ölümsüzlük iksirini aramaya koyulmuştur. Bu toplumsal tecrübeler bugünün sağlık altyapısını oluşturmuş, bugünün toplumları ise geleceğin inşasına yaptıkları reform ve buluşlarla katkı vermeyi sürdürmektedir. Türkiye'de ise bu değişim ve gelişim Osmanlı İmparatorluğu'ndan devraldığı miras itibariyle zaten belli bir aşamaya gelmişti, cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte mükemmeli arama çalışmaları bir çok alana yayıldı ve kurumsallaştırıldı. Bugün ise eksikler olmasına rağmen iyi bir noktaya gelmiştir.Sağlık; Dünya Sağlık Örgütü tarafından ``Bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik hali'' olarak tanımlanır. Bu tam iyilik halini sağlayan örgütlerde sağlık kuruluşlarıdır ve günümüzün en karışık örgütleri arasında yer alır. Bu karmaşık sosyo-ekonomik örgütlenmeler kaliteli ve verimli hizmet üretmek zorundadır. Hizmet kalitesinde oluşabilecek bir birimlik düşüş kimi zaman hizmet alıcısı tarafından telafi edilemeyecek sonuçlar doğurabilmektedir. Bir yandan maliyetler kontrol altına alınırken bir yandan da hasta bakım kalitesi zarar görmemelidir. Gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlemek ve sağlık kurumları üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla alınan tedbirlerin başında aile hekimliği müessesesi, sağlık finansmanı ve sağlık insan gücü reformu gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında değişimin temel dinamiğini sağlık kurumları oluşturmaktadır. Buda sağlık kurumlarını ve sağlık çalışanlarını her dönemde reform stratejilerinin öznesi durumuna getirmektedir. Türkiye'de ise politika belirleyiciler çıkardıkları bir çok yasa ile bu stratejilerin bir kısmını hayata geçirmiş bir kısmını ise toplumun ve etkilenen kesimlerin kabulleneceği mutabakat zemini için zamana bırakmayı tercih etmiştir.
Özet (Çeviri)
Mankind, from birth to death, dreams of living forever and searches fort he ways to live longer and healtier. This search has different reflections in different civilizations. Some communities prioritize preventing plagues rather than searching the potion of immortality to keep on their social status and existence. These social experiences have built the today?s health system and today?s communities have also been contributing the construction of future health system with their reforms and inventions. In Turkey, as an inheritor of the Otoman empire, this developing and changing in health system had come to some extent and with the foundation of Turkish Republic, searching for excellence spreaded out to many areas and was institutionalized . Today in Turkey, despite some deficiencies, it is considered to be in good situation.Health, according to WHO (World Healt Organization), is described as ?Being complete physically, mentally and socially wellness?. This complete being of wellness is serviced by health organizations and they are considered to be so sophisticated. These organizations are expected to perform services of high quality. One unit decrease in service quality might cause unexpected and untolerable consequences that can not be compensated by the service receiver. Expenses must be balanced and also patient care quality mustnt?t be disserviced. Both aims need to be successful using financial management capabilities. Family medicine system, health finance and reforms on health manpower are precautinary measures determining the right people in need and alleviating the burden of health institutions. Regarding that health institutions are the fundamental dynamics of changing. Thus health institutions and heath employees are the subject of reform strategies. In Turkey, policy makers legislated some codes adressing these strategies and have been waiting for the others to reach an agreement with the people influenced and society.