Mesleki eğitim merkezlerindeki Türkçe derslerinde uygulanan sessiz okuma etkinliği ile sessiz okuma anında yapılan dinleme etkinliğinin öğrencilerin okuma becerisine etkisinin karşılaştırılması
The comparison of the effect of listening activity through silent reading to the learners? reading skills with the silent reading activity applied in Turkish lessons at vocational educational centers
- Tez No: 321183
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sessiz Okuma, Sessiz Okuma Anında Dinleme, Sesli Okuma, Mesleki Eğitim Merkezi, Silent Reading, Listening through Silent Reading, Loud Reading, Vocational Education Center
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma mesleki eğitim merkezlerindeki Türkçe derslerinde uygulanan sessiz okuma ve sessiz okuma anında yapılan dinleme (öğretmen tarafından sesli okuma) etkinliklerinin, öğrencilerin anlama düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın temelini ?Sessiz okuma ve sessiz okuma anında yapılan dinleme (öğretmen tarafından sesli okuma) etkinliklerinden hangisi öğrencilere anlama becerisi kazandırmada daha etkilidir?? sorusu oluşturmaktadır.Araştırmada, sessiz okuma ve sessiz okuma anında dinleme (öğretmen tarafından sesli okuma) etkinliklerindeki anlama düzeylerinin öğrencilerin mesleklerine göre değişiklik gösterip göstermediği sorusuna da cevap aranmıştır.Bu sorulara cevap bulabilmek için 2011?2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Ankara ili Altındağ ilçesi Siteler Mesleki Eğitim Merkezi'nde öğrenim gören IV. dönem otomotiv elektro mekanikerliği alanı, güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı ile metal teknolojisi alanı öğrencileri üzerinde deney ve kontrol grubu oluşturularak eğitim çalışmaları yürütülmüş ve veri toplanmıştır. Araştırmada yöntem olarak öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalamalar, frekanslar ve t-testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda sessiz okuma anında dinleme (öğretmen tarafından sesli okuma) yöntemi uygulanan deney grubunun sontest puan ortalaması, sessiz okuma yöntemi uygulanan kontrol grubunun sontest puan ortalamasından anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Sessiz okuma anında yapılan dinleme (öğretmen tarafından sesli okuma) yönteminin, okuduğunu anlamada sessiz okuma yönteminden daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine the effect of silent reading and listening activities through silent reading (loud reading by the teacher) to the understanding levels of learners in Turkish lessons at Vocational Education Centers.The fundamental question triggering the study is ?Which one is more effective in teaching comprehension skills, silent reading or listening through silent reading (loud reading by the teacher)??Moreover, the question whether the comprehension level of the learners in silent reading and listening activities through silent reading (loud reading by the teacher) changes in accordance with their occupations has been tried to answer.In order to reply these questions, experiment and control groups were constituted with the IV. Grade students in the departments of Automotive Electro Mechanics, Beauty and Hair Care, Metal Technology of Siteler Vocational Education Center in Altındağ, Ankara in the second term of 2011-2012 Educational Year and data was collected after studying with the two groups. As for the method of the study, pre-test and post-tests with the control group were applied. To analyze the data, means, frequencies, and t-test were computed.As a result of the study, the means of the experiment group implementing listening through silent reading (loud reading by the teacher) has been measured to be significantly higher than the means of the control group implementing silent reading. To sum up, the fact that listening through silent reading (loud reading by the teacher) is more effective in understanding than silent reading has come out.