Gender representations in elt coursebooks: A comparative study
İngilizce ders kitaplarında cinsiyet temsili: Karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 321184
 - Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: İngilizce ders kitapları, toplumsal cinsiyet, cinsiyet temsili, cinsiyet temelli önyargılar, karşılaştırma üzerine çalışma, ELT coursebooks, gender, gender representations, gender-based stereotypes, comparative study
 - Yıl: 2012
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bütün eğitim kurumlarında İngilizce ders kitapları dili öğretmek için bir rehber olarak kullanılır. Fakat, ders kitaplarının sosyalleşme ve kültürleşme sürecindeki rolü ve öğrencilerin toplumsal cinsiyet rolleri gelişimi üzerindeki etkileri genellikle azımsanmaktadır. Cinsiyet önyargıları içeren kitaplar öğrencilerin cinsiyet rolleri gelişimi sürecini olumsuz etkileyebilir. Birçok ders kitabı yazarı modernleştirme amacıyla, değişen dünyada öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için İngilizce ders kitaplarının ilk basımlarını yenilemektedirler.Bu tezin amacı İngilizce ders kitapları yazar ve yayıncılarının kitapları yenilerken toplumsal cinsiyet temsili konusunu dikkate alıp almadıklarını araştırmaktır. Bu sorunun cevabını bulabilmek için yakın zamanda yenilenmiş üç İngilizce ders kitabı ilk basımlarıyla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek için kitapların içeriği analiz edilmiştir. Altı tane cinsiyet temelli kalıplaşmış yargı, içerik analizinin kategorileri olarak belirlenmiştir. Bu kategoriler şunlardır; kadın ve erkeklerin ders kitaplarındaki mevcudiyetinin oranları, aile bireyi olarak gösterilen karakter sayısı, ev işlerinin dağılımı, meslek dağılımı, boş zamanlarda yapılan aktivitelerin çeşitliliği, kadın ve erkekleri tarif etmek için kullanılan sıfatların niceliği ve niteliği.Tüm araştırma kapsamında, incelenen İngilizce ders kitaplarının ilk basımlarındaki kadın ve erkek temsillerinin cinsiyet temelli kalıplaşmış yargılara daha yakın olduğu gözlemlenmiştir. Buna karşın son basımlarda kadın ve erkek toplumsal cinsiyet temsillerinin araştırılan bütün kategorilerde daha dengeli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In all educational institutions ELT coursebooks are used as a guide to teach the language. However, the role of a coursebook as an agent of socialization and its effect on the development of gender roles is usually underestimated. Gender biased coursebooks might affect the learners in a negative way in the process of gender socialization. Most coursebook writers revise the first editions of the coursebooks in order to modernize them and to meet the needs of the learners in a changing world.The aim of this thesis is to investigate whether writers and publishers take the gender issue into consideration while they are revising the coursebooks. In order to address this issue, three recently revised English language coursebooks were compared with their first editions. To be able to compare the coursebooks, their contents were analyzed. Six operating areas of gender stereotypes were set as the categories of the content analysis; presence of female and male characters in the coursebooks, the number of characters represented as family members, distribution of occupational activities, division of household activities, variety of leisure activities and the adjectives used to describe each gender.Throughout the whole study it was observed that the representations of female and male characters in the first editions were closer to the stereotypical representations. By contrast, in the last editions the representations of the genders have ideally become more balanced in all investigated categories of gender stereotypes.