Predictors of body image among university students
Üniveriste öğrencilerinde beden imajının yordayıcıları
  1. Tez No: 321300
  2. Yazar: DUYGU YUMURTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Akılcı Olmayan Düşünceler, Başkalarınca Belirlenen Mükemmeliyetçilik, Sosyal Karşılaştırma, Yaşam Doyumu, Body Image, Irrational Beliefs, Socially Prescribed Perfectionism, Social Comparison, Satisfaction with Life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, üniversite öğrencilerinde benlik algısının yordayıcıları olan akılcı olmayan düşünceler, başkalarınca belirlenen mükemmeliyetçilik, sosyal karşılaştırma, fiziksel aktiviteye ayrılan zaman ve yaşam doyumu açısından araştırmayı amaçlamaktadır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde eğitim alan 790 lisans öğrencisi bu çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanarak seçilmiştir. Veri toplama araçları olarak Çok Yönlü Beden-Self İlişkileri Ölçeği, Akılcı Olmayan Düşünceler Ölçeği-Kısa Formu, Başkalarınca Belirlenen Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Beden algısının yordayıcılarını açıklamak amacıyla ele alınan değişkenlere çoklu regresyon analizi uygulanmıştır.Sonuçlar, akılcı olmayan düşüncelerin, sosyal karşılaştırmanın, fiziksel aktivite derecesinin ve yaşam doyumunun beden algısını olumlu bir şekilde yordadığını, başkalarınca belirlenen mükemmeliyetçiliğin ise beden algısını yordamadığını göstermiştir. Bu sonuçlara ek olarak, ölçeklerin toplam puanları cinsiyet açısından karşılaştırıldığında beden algısı ile ilgili olan sonuçların erkelerde kadınlardan daha yüksek olduğu görülmektedir.Bulgulara göre beden algısının oluşmasında sosyal karşılaştırmanın öncelikli geldiğini, onu sırasıyla spora çok zaman ayırmanın az zaman ayırma göre, akılcı olmayan düşünceler, yaşam doyumu ve spora yeterli zaman ayırmaya göre az zaman ayırma takip etmiştir. Sonuçlar ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to investigate predictors of body image which were irrational beliefs, socially-prescribed perfectionism, social comparison, physical activity level and satisfaction with life among university students. Participants were included of 790 undergraduate students from different departments of in a large state university and sample is selected according to convenience sampling method. Multidimensional Body Self Relations Scale, Irrational Beliefs Scale-Short, Socially-Prescribed Perfectionism Scale, Social Comparison Scale, Satisfaction with Life Scale and demographic information form were used to collect the data. Multiple regression analysis was used to explain the hypothesized model of predictors of body image.Results indicated that irrational beliefs, social comparison, physical activity level and satisfaction with life predicted body image positively whereas the relationship between socially prescribed perfectionism was positive but non-significant. In addition comparing the mean scores of scales by gender, total score of body image was higher in men than women.Findings of this study revealed that social comparison was playing a significant role in forming body image followed by spending little time vs. much time engaging with sportive activities, irrational beliefs, satisfaction with life and having little time vs. average time for physical activities. Results were discussed regarding to the relevant literature.