Fiber optik kablolar ve uygulama alanları
Fiber optic cables and apllication areas
- Tez No: 321504
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber, optik, ışık, bant genişliği, iletim, aydınlatma, FTTX, dalgaboyu, Fiber, optic, light, broadband, transmission, illumination, FTTX, wavelength
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Elektriksel işaretlerin iletiminde kullanılan bakır tel, koaksiyel kablo, R/L, uydu haberleşmelerinde var olan dinleme, karışma, gürültü, bant genişliği, x uzaklık çarpanlarının ve esnekliklerinin az olması gibi olumsuz etkileri ortadan kaldıran optik iletim sistemi, iletişim tarihinde yeni bir dönem açmıştır.Fiber optik damarların ideal denecek derecede saflaştırılmış silikondan oluşması nedeniyle, yüksek hızda iletim sağlaması, tekrarlayıcı aralıklara olanak sağlaması, kanal başına maliyetin düşük olması, bilgi çalınmanın güç olması, elektro manyetik etkilerden bozulmaması gibi özelliklerinden dolayı iletişime büyük kalite ve kolaylıklar getirmiştir.Fiber optik kabloların son zamanlarda yapılan en önemli uygulamalarından olan, optik liflerle aydınlatma sistemleri sağladığı verimli, estetiki, hiçbir gerilimin olmadığı böylesine güvenli bir aydınlatma sistemi, gelecekte aydınlatma teknolojisinde büyük bir çığır açacağını göstermiş bulunmaktadır. Bu çalışmada verilen konular fiber optik teknolojisi, gelişimi ve uygulama alanları ile ilgilidir.
Özet (Çeviri)
The optic transmission system removing negative effective as copper wire, coaxial cable, R/L, satellite telecommunication, the listening existing at interfacing, noise, being little of elesticition and multiplying of bandwith, x distance has made a new revolution the communication history.Due to silicon purified fiber optic cables have provided high quality and move conveniences such as transmission at high speed, low of cost per channel, difficulty of stealing knowledge, not destroyed from Electro magnetic effects.One of the most important applications of fiber optic cables is illumination system fiber optic. With this method, safety, interactive and low voltage in illumination system are provided. For this reason, fiber optic illumination will open a new road in the illumination technology of the future. The subjects given in this working are the development , application areas and technologies of fiber optic cable.