Fiber optik kablolar
Fiber optic cables
- Tez No: 84991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. OKAN PEKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Erimiş silika cam, nümerik açıklık, zayıflama, ince kaplama, gevşek tampon, sıkı tampon, demetleme, bağlayıcı, anahtarlama, Fused silica glass, numerical aperture, attenuation, cladding, loose buffer, tight buffer, stranding, splice, closure. xii
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
ÖZET Son yıllarda, kablolarla haberleşme iletimi alanında yeni bir teknik gitgide kabul edilmektedir. Bakır kablo teknolojisine karşılık, bu teknolojide optik fiberler denilen optik dalga kılavuzları yardımıyla sinyaller optik olarak iletilmektedir. Bu gelişme, lazerler, ışık yayan diyotlar ve fotodiyotlar gibi uygun yan iletken elemanlar tarafından desteklenmektedir. Aynı zamanda, işletilmekte olan dijital iletim sistemleri, optik fiber teknolojisinin taleplerini karşılamak için geliştirilmektedir. Bu tez, fiber optik kablo teknolojisinin daha iyi anlaşılabilmesi için hazırlanmıştır. Bu amaçla, bütün konular fiziksel ve kimyasal açıdan tartışılmıştır. Optik fiberlerin parametreleri ve ölçme metotları, iç yapıları ve üretimleri geniş olarak ele alınmıştır. Fiber optik kablo tasarımı, bina içi - bina dışı, havai hat, denizaltı optik kabloları gibi uygulama alanları ve ayrıca bağlayıcılar, konnektörler ve dağıtım yazılımları gibi yardımcı cihazları içererek kablo tesislerinin tasarımı, bakır kablolar ile kıyaslanarak anlatılmıştır. Bu bilgiler ışığında farklı şebeke konfigürasyonları ve optik iletim sistemleri incelenmiştir. Konular daha iyi kavranabilmesi için şekiller, tablolar ve örneklerle desteklenmiştir. Bu yazı, fiber optik kablo tesisi alanında tasarımı, yapısı, üretimi ve bakımı ile ilgilenen herkes için temel bir bilgi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the past years a new technology has been increasingly accepted in the field of communication transmission via cables. In contrast to copper cable technology, in this technology signals are transmitted optically with the aid of optical waveguides which are called optical fibers. This development was supported by suitable semiconductor components such as lasers, light emitting diodes and photodiodes. At the same time, digital transmission systems already in operation were upgraded to meet the demands of optical fiber technology. This thesis has been written in order to make the subject of fiber optic cable technology more understandable. For this purpose, all subjects have been discussed in physical and chemical contexts. Optical fiber parameters and measurement methods, optical fiber construction and manufacturing of optical fibers are described in detail. Different applications of fiber optic cable design, such as indoor-outdoor cables, aerial cables and submarine cables and also accessory equipment such as splices, connectors and distribution hardware have been included and fiber optic cable plant design has been compared to that of copper cables. In the light of these facts, different network configurations and systems for optical transmission have been examined. In order to understand the subject fully, diagrams, tables and examples have been used. This thesis provides basic information in the field of fiber optic cable technology for all who deal with the design, construction, manufacturing and maintenance of optical cable plants.