Monokristal ve polikristal güneş pili modüllerinin mevsimsel performanslarının incelenmesi
Investigation of seasonal performances of monocrystalline and polcrystalline solar battery modules
- Tez No: 321507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Pili Modülü, Monokristal, Polikristal, Fotovoltaik, The Solar Cell Module, Monocrystalline, Polycrystalline, Photovoltaic
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Fotovoltaik sektörünün güneş pili teknolojisindeki baskın rolünü Kristal silisyum (kristal silikon) güneş pilleri oynamaktadır. Günümüzde de PV pazarının büyük kısmını elinde tutan kristal silisyum pillerinin önümüzdeki yüzyıla kadar sektördeki liderliğini koruyacağı tahmin edilmektedir. Kristal silisyum güneş pili teknolojisinin en yaygın kullanım alanına sahip ürünleri ise monokristal ve polikristal yapılı güneş pilleridir.Bu tez çalışmasında, monokristal ve polikristal güneş pili modüllerinin, Erzincan şartlarında Enerji İşleri Etüt İdaresi verilerine göre güneşlenme bakımından verimin en düşük olduğu Ocak ayı ve verimin en fazla olduğu Temmuz ayı dikkate alınarak ölçümleri yapılmış ve bu modüllerin performansları birim yüzeylerinde ürettikleri güç miktarı açısından kıyaslanmıştır. Bu çalışma yapılırken şebeke bağlantısız fotovoltaik bir sistem kullanılmıştır.Çalışma sonucunda, bu iki ayrı tip güneş pili teknolojisinin farklı mevsimlerdeki performans ve verimlilikleri açısından değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The dominant role played by the photovoltaic sector in the solar battery technology is played by Crystal silicium (crystal silicone) solar batteries. It is predicted that crystal silicium batteries (cells), which hold a large portion of the PV market today, will maintain their lead in the sector until the next century. The most widely used products of crystal silicium solar battery technology are solar batteries that monocrystalline and polycrystalline nature.In this thesis study, monocrystalline and polycrystalline solar battery modules were measured in Erzincan according to the data of Electric Works Feasibility Administration on the basis of their productivity in January, when insolation was the lowest, and in July, when insolation was the highest, and the performances of these modules were compared in terms of the amount of power they generated on their unit surfaces. During this study, a photovoltaic system without connection to the mains was used.As a result of the study, evaluations and suggestions were made regarding the performance and productivity of these two different types of solar battery in different seasons.