Akdeniz bölgesi yarasalarının Spinturnicid ve Macronysid (Acarı: Mesostigmata, Spinturnicidae, Macronyssidae)'lerinin tespiti
The Ectoparasite mites Spinturnicid and Macronysid (Acari: Mesostigmata, Spinturnicidae, Macronyssidae) of the Akdeniz region bats
- Tez No: 321548
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH HASBENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Zooloji, Biology, Parasitology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Ektoparazit, Akar, Spinturnicidae, Macronyssidae, Sistematik, Yarasa, Türkiye, Akdeniz Bölgesi, Ectoparasite, Acari, Spinturnicidae, Macronyssidae, Systematic, Bat, Turkey, Mediterranian area
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
AKDENİZ BÖLGESİ YARASALARININ SPİNTURNİCİD VE MACRONYSİD (ACARI: MESOSTIGMATA, SPINTURNICIDAE, MACRONYSSIDAE)'LERİNİN TESPİTİ(Doktora Tezi)Ferhat TOPRAKGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜEylül 2012ÖZETBu çalışma, 2008-2011 yılları arasında Akdeniz Bölgesinden yakalanan 1079 yarasa örneğinden elde edilen 1402 akar örneğine dayanmaktadır. Çalışma neticesinde incelenen 24 farklı türdeki yarasalardan, Spinturnicidae familyasına ait Eyndhovenia euryalis euryalis, E. euryalis ahi, Spinturnix acuminatus, S. myoti, S. psi, S. kolenatii, S. bakeri, S. emarginatus, S. helvetiae, S. mystacinus, S. verutus, Paraperiglischrus rhinolophinus, Ancystropus zeleborii, Meristaspis lateralis ve Macronyssidae familyasına ait Steatonyssus noctulus, S. periblepharus, S. spinosus, S. sudanensis, Ornithonyssus desultorius, Ichoronyssus scutatus, Macronyssus aristippe, M. flavus, M. granulosus, M. kolenatii, M. rhinolophi, akar türleri tespit edilmiştir.Eyndhovenia euryalis euryalis, E. euryalis ahi, Spinturnix kolenatii, S. bakeri, S. emarginatus, S. helvetiae, S. mystacinus, S. verutus, Paraperiglischrus rhinolophinus, Ancystropus zeleborii, Meristaspis lateralis ve Macronyssidae familyasına ait Steatonyssus noctulus, S. spinosus, S. sudanensis, Ornithonyssus desultorius, Ichoronyssus scutatus, Macronyssus aristippe, M. flavus, M. granulosus, M. kolenatii, M. rhinolophi türleri Türkiye akar faunası için yeni tür kaydıdır. Ayrıca Meristaspis, Paraperiglischrus, Ornthonyssus ve Ichoronyssus cins düzeyinde ilk defa bu çalışmada tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerin morfolojik özellikleri detaylı olarak verilmiştir.Bilim Kodu: 230.1.058
Özet (Çeviri)
THE ECTOPARASITE MITES SPINTURNICID AND MACRONYSID (ACARI: MESOSTIGMATA, SPINTURNICIDAE, MACRONYSSIDAE) OF THE AKDENIZ REGION BATS(Ph.D. Thesis)Ferhat TOPRAKGAZİ UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYSeptember 2012ABSTRACTThis study is based on 1402 Acari specimens from 1079 bat specimens collected between the years 2008 and 2011. As a result of the study, Eyndhovenia euryalis euryalis, E. euryalis ahi, Spinturnix acuminatus, S. myoti, S. psi, S. kolenatii, S. bakeri, S. emarginatus, S. helvetiae, S. mystacinus, S. verutus, Paraperiglischrus rhinolophinus, Ancystropus zeleborii, Meristaspis lateralis and family of Macronyssidae Steatonyssus noctulus, S. periblepharus, S. spinosus, S. sudanensis, Ornithonyssus desultorius, Ichoronyssus scutatus, Macronyssus aristippe, M. flavus, M. granulosus, M. kolenatii, M. rhinolophi, species were determined.Of these species Eyndhovenia euryalis euryalis, E. euryalis ahi, Spinturnix kolenatii, S. bakeri, S. emarginatus, S. helvetiae, S. mystacinus, S. verutus, Paraperiglischrus rhinolophinus, Ancystropus zeleborii, Meristaspis lateralis and family of Macronyssidae Steatonyssus noctulus, S. spinosus, S. sudanensis, Ornithonyssus desultorius, Ichoronyssus scutatus, Macronyssus aristippe, M. flavus, M. granulosus, M. kolenatii, M. rhinolophi are new records for the Turkish acar fauna. In addition, Meristaspis, Paraperiglischrus, Ornthonyssus and Ichoronyssus genus level have been identified in this study for the first time Morphological features of the determined species were given in details.Science Code: 230.1.058