Döşemeli mobilya sanayiinde işletme ölçeğine göre üretim teknolojilerinin incelenmesi (Ankara - Kayseri örneği)
Examination of manufacturing technologies at the upholstered furniture business according to the scale of management (examples of Ankara - Kayseri)
- Tez No: 321640
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Teknik Eğitim, Wood Products, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Upholstered Furniture, Technology, Production
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye döşemeli mobilya sanayisinde Orta Anadolu Bölgesinin mobilya sektöründe gelişmiş olan Ankara ve Kayseri illerindeki işletmelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu illerdeki döşemeli mobilya üreten işletmelerin işletme büyüklüklerine göre üretim teknolojilerine yönelik karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, Ankara ve Kayseri illerinde tesadüfi olarak seçilen 55 adet işletmede anket uygulanarak ve gözlemler yapılarak işletmelerin yaşamış oldukları sorunlar belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, işletmelerin büyüklükleri, hukuki yapıları ve bulundukları ilin özellikleri bakımından, işletmelerin karşılaştıkları teknolojik sorunların da değiştiği tespit edilmiştir. Buna göre; küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin yaşamış oldukları teknolojik sorunların başında barkodlama sistemi eksikliği ve üretimde bant sistemi kullanım eksikliği gelmektedir. İşletme ölçeği küçüldükçe bu sorunun daha da arttığı belirlenmiştir. İşletmelerin hukuki durumları bakımından yapılan değerlendirmede, teknolojik bakımdan en fazla yaşanan sorunun yine barkodlama sistemi eksikliği ve üretimde bant sistemi kullanım eksikliği olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin yeni (güncel) teknolojiyi kullanım durumları bakımından yaşamış oldukları teknolojik sorunlara göre yapılan değerlendirmede, işletmelerin en fazla, üretimde bant sistemi kullanım eksikliği, barkodlama sistem eksikliği ve nitelikli işgücü eksikliği sorunlarını yaşadıkları belirlenmiştir. İşletmelerin bulundukları iller bakımından yaşamış oldukları teknolojik sorunlara göre yapılan değerlendirmede ise, Ankara ilindeki işletmelerin Kayseri ilindeki işletmelere göre en fazla üretimde bant sistemi kullanım eksikliği, barkodlama sistem eksikliği ve nitelikli işgücü eksikliği sorunlarını yaşadıkları tespit edilmiştir.Sonuç olarak; işletmelerin yaşamış oldukları teknolojik sorunları en aza indirebilmeleri için yeni (güncel) teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Dö?emeli mobilya, Teknoloji, Üretim
Özet (Çeviri)
Managements on Ankara and Kayseri provinces of Central Anatolia Region which are developed in the sector of upholstered furniture industry are examined. The aim of this study is to determine technological problems in production of those managements which manufacture upholstered furniture on those provinces, in accordance with their scales and offer some resolution advisories. In perspective of this aim, 55 managements on the provinces of Ankara and Kayseri are chosen spontaneously and problems they encounter are determined by using survey and observation techniques. As a result of researches, it is determined that technological problems differ according to the scale and the legal status of those managements and the characteristics of the province they located. According to this, the lack of barcoding systems and the deficiency of using band systems are determined as the most common problems encountered by small, medium and large scaled managements. It is also determined that the smaller the scale of the management gets the bigger the problem gets. As a result of the assessment made on account of managements? legal situations, it is determined that the most common technological problems are the deficiency of using band systems and the lack of barcoding systems. As a result of the assessment made on account of managements? situation on using up to date technology, it is determined that the most common problems encountered by the managements are the deficiency of using band systems, the lack of barcoding systems and the lack of skilled labor in production. As a result of the assessment made on account of managements? locations, it is determined that the most common technological problems encountered by the ones in Ankara as compared to the ones in Kayseri are deficiency of using band systems, lack of barcoding systems and the lack of skilled labor in production.Result; It is determined that managements should take advantage of up to date technological developments in order to minimize technological problems they encounter.