Dinî içerikli obsesif kompulsif davranış bozuklukları
Obsessive compulsive behavior disorders with religious content
- Tez No: 321713
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din, Obsesyon, Kompulsiyon, Obsession, Compulsion, Religion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ruhsal rahatsızlıklar ve davranış bozuklukları kategorilerine dahil edilen ve incelenen obsesif-kompulsif davranış bozuklukları, kişinin yaşamını olumsuz etkilemekte, kişi için yaşamı zorlaştırıcı bir yapı içermektedirler. Takıntı yada saplantı diye de tarif edebileceğimiz bu davranış bozuklukları kişilerin hayatında birçok alanda ortaya çıkabilmektedirler ve onların hasta olarak kabul edilmelerine neden olmaktadır. Rahatsızlık verici bu obsesif-kompulsif davranış bozukluklarının ortaya çıktığı alanlardan birisi de ibadetler ve dinî içerikli davranışlardır. Bu alanda ortaya çıkan obsesyon ve kompulsiyonlar, çoğunlukla dindar ve ibadetlerine bağlı kişilerde zuhur etmekte, kişinin ibadetlerinden alacağı hazzı yok etmekte, kişiyi suçluluk hissine, yada takatini zorlayacak derecede ibadet ve dini ritüel tekrarlarına sevk etmekte, bazen de kişinin ümitsizliğe kapılması neticesinde tüm ibadetlerini terk etmesine neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde tüm diğer obsesif-kompulsif davranış bozuklukları kategorilerinde de olduğu gibi dinî içerikli obsesyon ve kompulsiyonlar da kişiye hayatı çekilmez hale getirmekte ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedirler.
Özet (Çeviri)
Obsessive-compulsive behavior disorders included and analyzed in the categories of mental disorders and behavioral disorders have negative impact on the lives of people and contain a structure that complicates life for the person. These behavior disorders that we can describe as obsession or fixation may occur in many areas of people's life and lead to their admission as a patient. Among the fields in which these disturbing obsessive-compulsive disorders arise are worships and religious behaviors as well. Obsessions and compulsions arising in this area appear mostly in the behaviors of people who are religious and keen on worship, counteract the pleasure they take from their worships, lead them to feel guilty or to debilitating worships and repetitions of religious ritual and sometimes to leave all the worships as a result of despair. If untreated, as in all other categories of obsessive-compulsive behavior disorders, obsessions and compulsions with religious content can also make the life of the person unbearable and jeopardize the quality of life significantly.