Dini içerikli televizyon programlarının yetişkinler üzerine etkisi
The effects of television program containing religious issues on adults
  1. Tez No: 162701
  2. Yazar: İBRAHİM TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin, televizyon, din eğitimi, Adult, television, religious education
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, dini içerikli televizyon programlarının yetişkinler üzerindeki etkilerini incelemek, yetişkinlerin ilgi, ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak televizyondaki dini programlardan daha fazla faydalanabilmelerine imkân vermek için yapılması gereken çalışmalar üzerine tespitlerde bulunmak ve yapılacak bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır. Araştırma bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde, araştırmanın amacı ve önemi, problem, alt problemler ve hipotezler, araştırmanın sınırlılıkları, ilgili yayın ve araştırmalar, araştırma ile ilgili temel kavramlar ve metodoloji yer almaktadır. Birinci bölümde, televizyonun batıdaki ve ülkemizdeki tarihi gelişimi, birey ve toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri ele alınmıştır. İkinci bölümde, yetişkinlik dönemlerine ait gelişim özellikleri ve yetişkinlerin eğitim ve öğrenme ile ilgili bazı özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, alan araştırmasından elde edilen bulguların frekans dağılımına ve karşılaştırma tablolarından elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise araştırmadan elde edilen sonuçlar ve bu sonuçlara bağlı olarak çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effects of Television Program Containing Religious Issues on Adults The aims of this study are to examine the effects of television programs that include mostly religious issues on adult population, to offer some recommendations for more effectively religious programs to meet the needs, concerns and expectations of adults, and to contribute to the further studies in this era. The study consists of one introduction and four chapters. The introduction covers the aim and importance of the study, its main problems and sub-problems, hypothesis, limitations, related researches, basic concepts concerning the study, and methodology used in the study. The first chapter analyses the historical development of television in the west and in our country, and its both positive and negative effects on individual and society. The second chapter elaborates the developmental features of adults and the learning and teaching characteristics of adults. The third chapter discusses the findings in the research and their statistical analyses. The last chapter sets forth the results and some recommendations based on those findings.