Değişen sosyal devlet anlayışı ve sosyal belediyecilik
Changing social state concept and social municipality
  1. Tez No: 321745
  2. Yazar: HASRET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Belediyecilik, Sosyal Politika, SosyalYardım, Sosyal Hizmet, Toplumcu Belediyecilik, Klasik Belediyecilik, Social State, Social Municipality, Social Politics, Social Assistance, SocialService, Collectivist Municipality, Classical Municipality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
?Değişen Sosyal Devlet Anlayışı ve Sosyal Belediyecilik? başlıklı çalışmaamacı, 1970'li yıllarda ortaya çıkan 1980'li yıllarda etkisini iyice hissettirenküreselleşme olgusunun sosyal devleti nasıl etkilediği ve erozyona uğrattığı, bununsonucunda ortaya atılan sosyal belediyecilik kavramının ve bu kapsamda yapılan sosyalyardım uygulamalarının incelenmesidir. Bu inceleme sonrasında sosyal yardımlaralanında yaşanan dönüşüm ortaya konularak, sosyal belediyeciliğin sosyal devlete biralternatif olup olmadığı tartışılmaktadır. Çalışma, ağırlıkla literatür taramasına ve sosyalyardımlarla ilgili düzenlemelerin ve politikaların incelemesine dayanmaktadır.Çalışmanın temel araştırma konusu değişen sosyal devlet anlayışı ve sosyalbelediyeciliktir. Araştırma sorusu şöyle ifade edilmiştir: ?Değişen sosyal devlet anlayışıçerçevesinde sosyal devletin görevleri nasıl dönüşmekte, bu görevler kimlere ve nasıldevredilmekte ve sosyal belediyecilik bu devir sürecinde sosyal devlete bir alternatifolarak öne çıkmakta mıdır??Sosyal devlet, sosyal belediyecilik ve sosyal yardımlar kapsamında hazırlanançalışmada, bu konudaki temel kavramlar ve yaklaşımlar incelenmiş, küçültülen sosyaldevlet yanında sosyal belediyeciliğin öne çıkarılması ortaya konmuş, klasikbelediyecilik, toplumcu belediyecilik ile sosyal belediyeciliğin karşılaştırmasıyapılmıştır. Yaptıkları hizmetler bakımından değerlendirildiklerinde sosyal devlettendoğan açığı kapatmaya yönelik programlara dayanan sosyal belediyecilik anlayışının,uygulamaya geçirebilmesinde yeterli alt yapı, mali kaynak ve yetişmiş personel sahipolmadıkları saptanmıştır. Bunun yanında, sosyal yardımların, siyasi kayırmacılıkiçerdiği ve merkezi hükümetin etkisinde yürütüldüğü yönünde yaygın k bir kanı vebulgular olduğu saptanmıştır. Belediyelerin sundukları hizmetler geçici, günlük acilihtiyaçları karşılamaya yönelik bir takım ayni ve nakdi yardımlardan oluşmaktadır.Bunun yanında, belediyelerce uzun soluklu, kalıcı çözümler getiren politikalarüretilmemektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde sosyal belediyeciliğin sosyal devletebir alternatif olmadığı açıkça ortaya konmaktadır.Tüm bu tespitler göz önüne alındığında günümüz mevzuatlarına uygun birşekilde sosyal belediyeciliğin işlevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için sosyaldevletten vazgeçmenin mümkün olmadığı ve sosyal devlet ile sosyal belediyeciliğin eşgüdümlü bir şekilde işletilmesi gerektiğinin bir zorunluluk olduğu kanısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study called ?Changing Social State Concept and Social Business ofGoverning a City? aims to analyze how globalization, which started in the 1970s with aparticularly large effect in the 1980s, influenced social state understanding and had abad impact on it and ?social municipality concept? coming to the scene as a result offacts mentioned before and applications of social assistance works. Following thisanalysis, the transformation in social municipality has been presented, it has beendiscussed whether social municipality is an alternative to the social state in Turkey. Thepresent study is mostly based on literature review and analysis of regulations andpolicies about social assistance. The main subject in the present study is changing socialstate concept and social municipality. Research questions have been stated as in hefollowing: ?How are the responsibilities of social state transforming within theframework of social state? To whom and in what ways are those responsibilities arepassed? Is social municipality coming to the scene as an alternative to social stateconcept??The basic terminology and approaches about the topic have been analyzed,social municipality coming to forth in an era of minimized social state has beendiscussed and classical municipality, collectivist municipality and social municipalityhave been compared and contrasted in the present study conducted within the scope ofsocial state, social municipality and social assistance. It has been found out that there islack of necessary background, financial sources and competent staff in the process ofbeing able to apply the understanding of social municipality which compensates for theshortcomings stemmed from social state considering its services. In addition to thesefacts, it has been stated that there is a common belief and evidence about that socialassistance includes political favoritism and it has been carried out under the pressure ofthe government. The services supplied by the municipalities are temporary goods andfinancial support based on meeting the daily needs. On the other hand, municipalitiesdon?t find policies which are long lasting and finding permanent solutions to theproblems. Considering these facts, it has been obviously stated that social municipalityis not an alternative to the social state in Turkey.To summarize, it?s impossible to discontinue social state understanding with theaim of that social business of governing carries out its all duties in all terms and it hasbeen stated that it?s a basic necessity that social state and social municipality should beconducted in co-ordination.