Türkiye'de yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik: Üsküdar Belediyesi örneği
Social municipalities in local governments in Turkey: Üsküdar Municipality example
  1. Tez No: 501972
  2. Yazar: KÜBRA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Sosyal Politika, Sosyal Belediyecilik, Sosyal Hizmet, Üsküdar Belediyesi, Local Governments, Social Policy, Social Municipality, Social Service, Üsküdar Municipality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tarihin her döneminde insanlar birbirlerine yardımcı olmayı dini bir sorumluluk olarak görmüşler ve varlıklı kimseler hayırseverlik anlayışı doğrultusunda yoksul, yardıma muhtaç kimselere el uzatarak onların insanca yaşamalarına katkıda bulunmuşlardır. Ancak sosyal politika için Sanayi Devrimi ayrı bir önem taşımaktadır. Nitekim Sanayi Devrimi ile birlikte sosyal politika bir bilim dalı haline gelmiş ve devrim sonrası ortaya çıkan işçi sınıfı ile işveren arasındaki huzursuzlukların önüne geçmek için birtakım düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Değişen koşullar, çeşitlenen ihtiyaçlar karşısında ise sosyal politika kapsamını genişletmek durumunda kalmış ve birçok grubu kapsayan politikalar üretmeye başlamıştır. Günümüzde merkezi yönetimler, dünyada yaşanan değişimlerin etkisiyle birlikte kamu hizmeti sunumundaki görev ve sorumluluklarını yerel yönetimlerle paylaşmaktadırlar. Ülkemizde yerel yönetim birimleri içerisinde ön planda bulunan belediyeler, klasik belediyecilik hizmetlerinin yanında artık kendi sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların huzuru, refahı için çeşitli yardımlarda bulunmakta ve hizmetler sunmaktadırlar. Belediyelerin bu tür sosyal yardım ve sosyal hizmet karakterli uygulamaları ise sosyal belediyecilik anlayışını ortaya çıkarmaktadır. 2004 sonrası değişen yerel yönetim yasalarıyla birlikte belediyeler, sosyal politika taşıyıcısı olma noktasında oldukça önemli sosyal sorumluluklarla donatılmış bulunmaktadırlar. Bu çalışmada; Türkiye'de yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik anlayışı Üsküdar Belediyesi örneği üzerinden incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın ilk iki bölümünde sosyal politika, sosyal devlet, sosyal belediyecilik ile ilgili kavramlar geniş bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Üsküdar Belediyesi'nin dezavantajlı gruplara yönelik uygulamış olduğu sosyal belediyecilik hizmetleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In every period of history, people regarded helping each other as a religious responsibility, and wealthy people contributed to their human life by extending hand to poor, needy people in the direction of philanthropy. However, Industrial Revolution has a special importance for social policy. As a matter of fact, with the Industrial Revolution, social policy became a scientific discipline and a number of regulations were implemented to prevent the unrest between the working class and the employer, which emerged after the revolution. In the face of changing circumstances, the changing conditions have had to expand the scope of social policy and have begun to produce policies covering many groups. Today, central governments share the duties and responsibilities of public service provision with the local administrations, as well as the influence of changes in the world. The municipalities in our country which have the preliminary plan within the local administration units offer various services and services for the peace and well-being of the citizens living within their borders besides the classical municipality services. Such social welfare and social service applications of the municipalities reveal the concept of social municipality. Along with the changing local government laws since 2004, municipalities are equipped with considerable social responsibilities at the point of being a social policy bearer. In this study; The concept of social municipality in local governments in Turkey has been studied through Üsküdar Municipality. In the first two chapters of this study, social policy, social state, social municipality concepts have been tried to be explained in a broad way. In the third part, social municipal services applied by Üsküdar Municipality to disadvantaged groups were evaluated.