A feminist reading of William M. Thackeray's Vanity Fair and Charlotte Brontë's Jane Eyre
William M. Thackeray'in Vanity Fair ve Charlotte Brontë'nin Jane Eyre'nin feminist okunuşu
- Tez No: 742300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JAVID ALIYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Simone de Beauvoir, toplumsal cinsiyet, Vanity Fair, Jane Eyre, Feminism, Simone de Beauvoir, gender, Vanity Fair, Jane Eyre
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, William Makepeace Thackeray'in Gurur Dünyası (1848) eserinin en bilindik karakteri Rebecca Sharp'ın yaşamını, Charlotte Brontë'nin Jane Eyre'inin kahramanı Jane Eyre'i, ve her iki karakterin erkek egemenliğindeki ve maddeci on dokuzuncu yüzyıl toplumundaki mücadelelerini ele almaktadır. Karakterlerin yazarlarca tasvirlerinin ve anlatıdaki yerlerinin çözümlemesinin yapıldığı bu çalışma feminizm kuramından faydalanmakta, bunun için de Simone de Beauvoir'ın The Second Sex eserinde sunduğu fikirleri odak almaktadır. Viktorya döneminde kadına olan yaklaşımlar ve bu karakterlerin kıyaslanması adına aynı dönemin kuramları da çalışmada kullanılmıştır. Toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal sınıf, evlilik ve annelik ile yazarların bu mefhumlara yönelik görüşleri bu araştırmada tartışılmaktadır. Toplumsal cinsiyet rollerinin toplumda kadınların kişiliklerini şekillendirmesine yine bu çalışmada ışık tutulmaktadır. Son olarak bu tez, ait oldukları kendi yazın türleri sebebiyle aralarında büyük farklar bulunmasına karşın birçok benzerlik gösteren iki kadın karakter arasında bir karşılaştırma yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis highlights the lives of the most notable character in William M. Thackeray's Vanity Fair (1848), Rebecca Sharp, and Charlotte Brontë's Jane Eyre's (1847) heroine, Jane Eyre, as they both struggle in the materialistic maledominated society of the 19th century. In analysing the two characters and their portrayal by the authors, this thesis employs the theory of feminism, which aims to achieve equality between men and women, concentrating on Simone de Beauvoir's ideas presented in The Second Sex. The theories of Victorian womanhood are also utilized to compare the stereotypes regarding women in the Victorian era and the two characters. This research discusses issues like gender roles, social status, love, marriage, and motherhood, in addition to the authors' own views and ideas. Finally, this thesis concludes with a comparison between the female characters in the two novels as they share many similarities despite the gap between them. Thus, the thesis's main purpose of establishing a comparative study is achieved.