Yönetişim yaklaşımı açısından Türkiye'de Kalkınma ajansları ve yerel yönetimler üzerine bir inceleme
A study on development agencies and local goverments of Turkey in terms of governance
  1. Tez No: 321829
  2. Yazar: AYSUN YEMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Bölge, Bölgesel Kalkınma, Yerel Yönetimler, Kalkınma Ajansları, Paydaş Yönetim, Governance, Region, Regional Development, Local Governments, Development Agencies, Stakeholder Government
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yönetişim, klasik yönetim anlayışının zamanla hantallaşması sonucu yönetim anlayışındaki değişimi ifade etmektedir. Yönetişim ile birlikte kamu yönetiminin yapısında köklü değişimler ve dönüşümler söz konusu olmuştur. (Yönetişimin) Ülkemizde 2000'li yıllarda etkisi hissedilmiş ve kamu yönetiminde reform sürecini beraberinde getirmiştir.Yönetişim, yönetimde şeffaf ve saydam olunmasını, hesap verilebilir olunmasını, yerelleşmeyi, hukukun üstünlüğü ve en önemlisi katılımcılık gibi ilkeleri barındırmaktadır. Katılımcılık bu çalışma açısından yönetişimle ortaya çıkan Kalkınma Ajanslarının yerel ve bölgesel kalkınmada üstlendikleri misyonu paydaş olarak yerel yönetimler ile paralel götürmeleri açısından büyük önem arz etmektedir.Bu tezde ilk olarak yönetişim gözlüklerinin takılması adına yönetişim kavramı ayrıntısı ile ele alınarak bunun ışığında; yerel yönetimlerin yönetişim çerçevesinde yapısı, anayasalarımızda yerel yönetimlerin durumu incelenmeye çalışılacaktır. AB'ye üyelik sürecinde 2006 yılında yasamıza 5449 sayılı Kanun ile giren kalkınma ajanslarının oluşumu, yasal durumu ve kurulma sürecinde yöneltilen eleştirilere değinilecektir. Son olarak bölgesel yönetişim ve yerel yönetişim konularına girilip Kalkınma Ajanslarının Yerel Yönetimler ile kurmuş oldukları ilişkiler, Ajansların Bölge Planları ve Faaliyet Raporları üzerinden değerlendirilmeye çalışılacaktır. Bu çalışma sonucunda ortaya konulan sonuçların işlerliği sürekli sorgulanan Kalkınma Ajanslarının yerel yönetimler ile ne kadar etkileşim içerisinde olduğu ve şuana kadar yapılanlar sonucunda durum değerlendirilmesi yapılarak gelişimine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Governance indicates the change in classical management approach as a reaction to its bulky structure. Governance has provided radical changes and transformations in public management structure. The impact of governance was felt in Turkey during 2000`s, where it brought the public administration reform process.Governance includes some principles in governing such as transparency, accountability, localization, rule of law and most importantly participation. Participation has great importance for this study to investigate the mission of the Development Agencies in local and regional development and its stakeholder collaboration with local governments.In this thesis, first of all, in order to observe the concept from governance perspective, the term of ?governance? will be examined in detail and then the structure of local governments within the framework of governance and the situation of local governments in the constitution will be explored. The critiques on the formation process of establishing the Development Agencies, which was constitutionalized in 2006 with the Law No. 5449 during accession process of European Union, and their legal status, will also be discussed. Finally, the subjects of regional governance and local governance will be studied and then the relationship between Local Governments and Development Agencies will be evaluated according to agencies` Regional Plans and Annual Reports. The aim of this study is to contribute to development of Development Agencies, which was continually questioned in terms of how they interact with local governments.