Yeni işletmecilik perspektifinde kadın yöneticiler ve tükenmişlik: Türk iş dünyasını yönlendiren kadın yöneticilere ilişkin uygulama
Women managers and burnout new business from the perspective of; an application of Turkish business world referring women managers
  1. Tez No: 321834
  2. Yazar: NEZİHA UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRCAN PAPATYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Yöneticiler, Tükenmişlik, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Duygusal Bitkinlik, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı Hissi, Women Managers, Burnout, Maslach Burnout Inventory, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personal Accomplishment Feeling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Tükenmişlik, duygularla ilgili bir sendrom olarak kabul edilmektedir. Duygular, bireyin kişisel inançlar temelinde, ilişkilerini hissetmesine ve anlamasına ilişkin değerlendirilmektedir. Bununla beraber tükenmişlik; başarısızlık, yıpranma ya da karşılanamayan istekler sonucunda ortaya çıkan enerji ve güç kaybı olarak ifade edilmektedir. Ayrıca insanın iç kaynaklarında bir azalma veya bitme durumu olarak tanımlanmaktadır. Kadın Yöneticiler, tükenmişlik ile birlikte gerilim altındadır; davranış biçimleri ve motivasyon düzeyleri, tükenmişlikten oldukça etkilenmektedir. Kadın Yöneticiler, değişen iş dünyasına farklılık ve dinamizm getirerek, kariyer sürecinde hızla ilerlemektedir. Ancak çalışma yaşamındaki farklılıkların yarattığı sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle bu araştırmada Kadın Yöneticilerin tükenmişlik risklerinin/eğilimlerinin açıklanması ve sorunların/sonuçların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda araştırmada Kadın Yöneticilerin tükenmişliğin kaynaklarını, nedenlerini, dönüştürücülerini, tükenmişlik sürecini ve boyutlarını, sonuçlarını ve tükenmişliğin nasıl önlenebileceğini incelenmektedir. Capital 500 içindeki işletmelerdeki Kadın Yöneticilerin sayısının 140 olduğu tespit edilmiştir. Ancak iletişim ve ulaşım güçlükleri nedeniyle 68 Kadın Yöneticiye ulaşılmış ve anket yapılmıştır. Araştırmada Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda toplam çalışma süresi, medeni durum ve kişilik özelliklerinin Kadın Yöneticileri tükenmişliğe yönlendirdiği bulunmuştur. Ayrıca Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin duygusal bitkinlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissi boyutlarıyla değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Burnout is considered a syndrome to be related to feelings. Emotions are evaluated relationships for feel and understand on the basis of an individual's personal beliefs. However, burnout is expressed failure as a result of wear and tear or unmet requests as the energy and power loss. In addition, it is defined the internal sources of the human condition as a reduction or end. Women Managers under tension with burnout and their behavior and motivation levels are greatly influenced burnout. Women Managers bringing the rapidly advancing careers in the process by diversity and dynamism of the changing business world. But they have to fight against the problems created by differences in working life. For this reason in this study Women Managers are put forward to the risk/tendencies of burnout explanation and issues/results. In this context this research, Women Managers are analyzed burnout sources, causes, converters, and the dimensions of the burnout process, outcomes, and how to prevent burnout. Capital 500 firms in the number of female managers were found to be 140. However, due to difficulties in communication and transportation reached 68 women managers and the survey was conducted. Maslach Burnout Inventory was used in this study. End of the study the total working time, marital status, and personality traits were driven Women Managers burnout. In addition, emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment feeling dimensions of Maslach Burnout Scale was evaluated on.