Bilgisayar destekli eğitimde Dyned programının ilköğretim İngilizce dersini desteklemesi hakkındaki öğretmen görüşleri: Kırşehir ili örneği
In computer-assisted education, the views of teachers about the supporting of Dyned programme English lessons in primary schools: The sample of Kırşehir
- Tez No: 321873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli eğitim, Dyned programı, Computer Assisted Teaching, Dyned Programme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, Bilgisayar Destekli Eğitimde, Dyned programının ilköğretim İngilizce dersini desteklemesi hakkındaki öğretmen görüşlerinin cinsiyet, mesleki kıdem, okul yerleşim yeri ve programı kullanma durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğine dair elde edilen veriler incelenmiş ve yorumlanmıştır.Betimsel olarak yapılan bu araştırma, 2011?2012 eğitim-öğretim yılında Kırşehir il/ilçe merkez ve köylerinde görev yapan toplamda 83 İngilizce öğretmeninin görüşünü içerir.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan ? Bilgisayar Destekli Eğitimde, Dyned Programının İlköğretim İngilizce Dersini Desteklemesi Hakkındaki Öğretmen Görüşleri? anketi ile İngilizce öğretmenlerinden toplanmıştır. Anketin birinci boyutunda, İngilizce öğretmenlerinin demografik bilgilerini açığa çıkaracak kişisel bilgiler kısmı bulunmaktadır. İkinci boyutta, İngilizce öğretmenlerinin Dyned programını kullanabilme durumlarını belirlemek amaçlı sorular sorulmuştur. Üçüncü boyutta ise, programın İngilizce dersini desteklemesi durumuna yönelik ?Uygulama zorluğu, uygulama kolaylığı, faydalılık ve zararlılık? olarak sunulmuş, öğretmenlerin bunlara katılım düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, t-testi, ANOVA ve post hoc testi gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır.Sonuç olarak, ilköğretim İngilizce dersinde Dyned programına ilişkin görüşlerin cinsiyet, kıdem yılı, okul yerleşim yeri, programın kullanılabilme durumuna göre anlamlılık düzeyinde farklılaşmadığı fakat bu programın okulların mevcut imkânları geliştirildikten sonra daha etkili sonuçlar verebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of English language teachers working in primary schools, in Kırşehir, about supporting of Dyned programme to English lessons in computer assisted learning was determined and searched if these views differentiate according to such factors as sex, seniority, location and using of programme. The data according to such features showing difference were examined and interpreted.This study, carried out as a descriptive study, includes 83 English language teachers? views working 2011-2012 educational year in Kırşehir.The data of the study was gathered with an opinion scale form developed by the researcher. In the first part, the personal information belonging to teachers in the research are stated for the purpose of revealing demographic information. In the second part, the questions about using of the programme were asked. In the third part, ?the practice difficulty, the practice easiness, instrumentality, harmfulness? of programme towards supporting to English lesson were presented and tried to state agreeing level.The data in the research was analysed by using SPSS programme. In analysing the data, such statistical methods as mean, standart deviation, t-test, anova and post hoc were used.As a result, it is stated that, the views of English language teachers about Dyned programme according to sex, seniority, location and using of program were meaningless. But it is understood that this programme will be more effective if schools? conditions are developed.