İbnü'l-Vezîr el-Yemânî (Ö. 840/1436) hayatı ve hadîsçiliği
Ibnu'l-Vezîr el-Yemânî's (D. 840/1436) life and his view of hadith
  1. Tez No: 321970
  2. Yazar: AHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Vezîr, Hadîs, Sahâbe, Ahâd, Sahîh, Mütevâtir, Ricâl, Ibnu?l-Vezîr, the Hadith, the Companions, Ahâd, Sahih, Mutawatir, Rijal
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İbnü'l-Vezîr el-Yemânî (ö. 840/1436) Hayatı ve Hadîsçiliği? adlı bu çalışmada İbnü'l-Vezîr'in hayatı ve hadîsçiliği detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tezimiz bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında; çalışmanın konusu, önemi, metodu ve kaynakları üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde İbnü'l-Vezîr'in doğup büyüdüğü ve ilmî olarak geliştiği ortamı, öncelikli olarak analiz etmeye çalıştık. Hocaları, öğrencileri, yaşadığı ortamı, eserleri ve Yemen'de bulunan farklı fırkalarla ilişkisi bu bölümde yer verdiğimiz konular arasında yer almaktadır. İsyanların ve mezhep savaşlarının çok yoğun olarak yaşandığı Yemen topraklarında İbnü'l-Vezîr'in fikirlerinin nasıl şekillendiğini tespit etmeye çalıştık.İkinci bölümde ise İbnü'l-Vezîr'in hadîsi, muhaddisleri ve Hz. Peygamberin sünnet'ini müdafaa etmek amacıyla muhaliflerine yazdığı reddiyeler sonucu meydana gelen eserlerinden hareketle, hadîs ile ilgili görüşlerini tespit etmeye çalıştık. Biz, İbnü'l-Vezîr'in muhalifleri ile tartıştığı bu eserlerde, hadîs ilmînin yeri, ahâd haberin hüccet oluşu, cerh ve ta'dîl problemi, hadîs kaynaklarının sübûtu, sahâbenin tanımı, adâleti ve tabakaları v.s konularındaki yaklaşımından hareketle hadîs anlayışını tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Here in this study İbnü?l-Vezîr?s life and his view of Hadith have been studied in detailed. Our thesis is consisted of one introduction and two main chapters.In introduction chapter, it has been focused on study?s subject, importance, method and resources.In the first chapter we tried to analyze the scientific environment where Ibn?ül Vezîr was born and developed scientifically. Additionally it has been addressed his teachers, students, living environment, works and his relationship with different divisions in Yemen in this chapter as well. We tried to determine how Ibn?ul Vezîr?s ideas are shaped in Yemen territory where rebellions and sectarian wars are experienced very extensively.In the second chapter, we also tried to determine Ibnu?l Vezîr?s views on the hadith, traditionists and again his views on the Hadith resulting from the works of his refutations which he writes down against his Opponents in order to defend the Prophet?s Sunnah. We tried to comprehend from his works in which he discussed with his opponents his understanding of the Hadith based on his approach of some issues such as the place of the science of Hadith, legitimation of Ahâd news, the problem of jarh and ta?dil, the proving of Hadith sources, the definition, justice and the layers of the Companions etc.