Yerel kalkınmada yerel yönetimlerin rolü: Kayseri örneği
Role of local government in local development: Sample of Kayseri
  1. Tez No: 321976
  2. Yazar: DİLŞAD TAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Kalkınma, Yerel Yönetimler, Kayseri ?li, Local Development, Local Governments, Kayseri Province
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yerel Kalkınma Yaklaşımı; yerel dinamiklerin harekete geçirilerek, yerel toplulukların fiziki, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanda sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak gelişimini sağlamayı hedefleyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyadaki az gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde bölgeler arası gelişmişlik düzeyleri çeşitli faktörler nedeniyle farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların en aza indirilmesi için başvurulan yollardan biri de bölgesel kalkınma politikalarıdır. Günümüzdeki kalkınmış toplumların birçoğu kalkınmalarını yerinden yönetim anlayışı ile gerçekleştirmiştir. Bu doğrultuda belediyeler Türk yerel yönetimlerinin ana iskeletini oluşturan ve ülke nüfusunun kentlerde yaşayan önemli bir kısmına hizmet eden (toplam nüfusun % 80?i) kurumlardır. Belediyelere, yerel kalkınmanın ve refahın sağlanması ve sürdürülebilir kılınması amacıyla önemli bir yasal görev yüklenmiştir. Tez çalışmasında; yerel kalkınmada önemli bir role sahip olan yerel yönetimlerin yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıları Kayseri ili örneğinde incelenmiştir. Yasaya göre belirlenen görevler, sağlanan imkânlar ve ilgili birimler irdelenmiş; uygulamanın nasıl olduğuna ilişkin belirlemeler yapılmış; aksayan veya başarılamayan noktalar vurgulanarak çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Local Development Approach; emerges as a concept with the aim of local communities? development in physical, economic, social, cultural and political area in accordance with the principles of sustainable development by mobilizing local actors. All countries in the less developed and developing around the world regional development levels vary due to various factors. One of the ways to minimize these differences are regional development policies. Many of today's developed societies, their development carried out with an understanding of decentralization. In this respect municipalities are institutions that make up the main skeleton of the Turkish local authorities and serving a significant portion of the country's population living in cities (80% of the total population). Municipalities important legal duty has been installed in order to achieve a sustainable local development and welfare provision. In this thesis, the local authorities have an important role in local development, local and regional development in the case of contributions of Kayseri province were investigated. By law, the tasks provided opportunities and examined the relevant units; determinations made on how the application is; proposed possible solutions with emphasis on halting or unachievable points.