Neoliberalization of the health transformation program; the case of university hospitals and privately owned clinics in Turkey
Sağlıkta dönüşüm programında neoliberalleşme; Türkiye'de üniversite hastaneleri ve özel tıp merkezlerinin durumu
  1. Tez No: 322189
  2. Yazar: SEDA ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR UYAN SEMERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Bilimler, Hospitals, Health Care Management, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: neoliberal sağlık politikaları, sağlık hizmetlerinde metalaşma, sağlık reformları, ticarileşme, özelleştirme, üniversite hastaneleri, tıp merkezleri, sağlık çalışanlarına karşı şiddet, neoliberal health policies, commodification of health care services, health care reforms, commercialization, privatization, university hospitals, medicalcenters, violence against health care labour force
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'nin de içine dahil olduğu neoliberal politika akımı, özellikle 1980'liyıllardan sonra, sağlıkta dönüşüm reformlarını, değişen hükümetlerin ortak ilgialanı haline getirdi. 1990'lı yıllara gelindiğinde, yeni yönetişim, üçüncü yolsöylemleri yayıldıkça, kamu-özel sektör ortaklıkları, ticarileştirme veözelleştirmeler, reform adıyla yapılan düzenlemelere büyük hız kazandırmış;devletin önceleri sağlık hizmeti üretme olan görevi, söz konusu yıllar içerisindesağlık hizmeti sağlama görevine dönüştürülmüştür. Bu çalışmada, ilk olarak, AKPhükümetinin 2003 yılında ortaya çıkardığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onunalt başlıklarından Genel Sağlık Sigortası ele alınmıştır. Daha sonra yapılangörüşmelerde, üniversite hastaneleri ve zincirleşmeye dahil olmayan özel tıpmerkezi yetkililerine ?sağlık hizmetindeki metalaşmanın hizmet kalitesini arttırıparttırmadığı? sorulmuştur. Görüşmelerden elde edilen sonuçlar ve başvurulan diğeristatistiklere göre hastane servislerine erişim kolaylaşmış, artmıştır ve fakat serviskalitesinde olumlu bir değişim yaşanmadığı gibi aksine düşüş gözlemlenmiştir.Dahası, bu değişim, hekimler ve sağlık çalışanlarına karşı şiddet olaylarında artışasebep olmuştur. Netice itibariyle bu araştırmada ortaya çıkan sonuç, ?Sağlıkalanında her şey iyiye gidiyor? gibi kamu bilincini etkileyen ifadelerle tabantaban zıt bir görüntü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey got involved in the neoliberal political wave, since 1980's. The HealthTransformation Reformation has been a common interest of the changinggovernments since then. After 1990's the reformations in the field gainedmomentum, the government's responsibility to product health services turned intoa responsibility to provide health services only and as the discourses like newgovernance and third way became spread; public-private partnerships,commercialisation and privatization showed a great increase. In this dissertation,the subtopics of the Health Transformation Program which was started by theJDP government under the name of“reform in the field of health”in 2003,General Health Insurance is discussed in the first place. Then, with theconducted interviews, the service qualities of university hospitals and privatelyowned medical centers are questioned by asking this in basic terms, ?Didcommodification of health services given in the hospitals improve the quality ofthem?“. According to the results, the access to the health services got easy andas the statistics show, the access increased, whereas no improvements wereexperienced in the quality of services and on the contrary, a decline waswitnessed. Moreover, an increase in the violence acts showed against the doctorsand health care personnels was observed. These results form an image complitelyantipodal to the one created in the public awareness by statements like ”Everything goes well in the field of health."