Çalışanların duygusal zeka düzeylerinin işten ayrılma niyetlerine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of the employees emotional intelligence levels on their quit intentions
- Tez No: 322312
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, İşten Ayrılma Niyeti, Memurlar, Memurların Duygusal Zeka Düzeyleri, Memurların İşten Ayrılma Niyeti, Emotional Intelligence, Quit Intention, Officers, Emotional Intelligence Levels of the Officers, Quit Intention of Officers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Akıl almaz bir hızla değişimin yaşandığı ve yeniliklerin ortaya çıktığı rekabet çağında, örgütlerin kendilerini tanımlayabilmesi, diğer örgütlerden avantajlı konumda olabilmesi ve daha önceden belirledikleri hedeflere ulaşabilmeleri adına değişimlere ve yeniliklere cevap vermeleri gerekmektedir.Dünyada varlığı çok geç keşfedilmiş, ülkemizde ise yeni yeni tanınan duygusal zekânın, iş hayatında ne denli etkin olduğu anlaşılmıştır. Duygusal zekânın kullanımı, kişinin iş yaşamındaki geleceğini belirlemesi açısından da önem taşımaktadır. Birçok araştırmacı duygusal zekâ kavramını araştırmış sosyolojik ve psikolojik açıdan incelemiştir.Bu çalışmanın temel amacı, duygusal zekâ kullanımının çalışanların işten ayrılma niyetlerine ne denli etki oluşturduğunu saptamaktır. Çalışmanın teorik kısmında duygusal zeka ve işten ayrılma niyeti kavramları ayrıntılı bir açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra bir iş yerinde çalışanların duygusal zeka düzeylerinin işten ayrılma niyetlerinde ne gibi sonuçların ortaya çıkacağının tespiti üzerinde durulmuştur.Çalışmanın ampirik kısmında da, teorik kısımda verilen bilgileri sınamak amacıyla, Devlet Su İşleri (DSİ)'nde görev yapan memurları kapsayan ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırma sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, söz konusu kurumda çalışanların duygusal zeka düzeylerinin işten ayrılma niyetlerine etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmış ve bulgulara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In an era of competition in which an incredibly rapid change has been experienced and innovations occur, it is necessary for organizations to identify themselves, to be in a more adventageus position than the others and to response to the changes and and innovations to be able to reach the goals they determined before.It has been understood the effectiveness of emotional intelligence in business, whose existence in the world has been discovered very late and which has recently started to be known in our country.The use of the emotional intelligence is also important to determine the future of the one?s work life. Many researchers have examined the emotional intelligence concept, in the sociological and psychological aspects.The main objective of this study is to determine the effects of the employees? using emotional intelligence on leaving their job. Emotional intelligence and the quit intention concepts are studied in detail in the theoratical part of the study. In addition to this, the evaluation of the kind of results that can occur in the quit intention has been focused on the emotional intelligence levels of the employees at work.In the empirical part of the study, a questionnaire has been applied to the officers working in DSİ in order to analyze the information given in the theoratical part. With the help of the information obtained from this research, whether there is an effect of the emotional intelligence of employees in the institution on the intention of leaving their job has been studied and evaluations have been made according to the findings.