Merger and acquisition announcement and the stock performance: The case of Turkey
Şirket satın alma ve birleşmelerinin hedef şirketlerin hisse fiyatlarına etkisi:Türkiye örneği
  1. Tez No: 322355
  2. Yazar: ESİN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket satın alma ve birleşmeleri, IMKB, Sektörel Endeksler, İçerden öğrenenlerin ticareti, Yabancı ve yerli satın almalar, Olay çalışması, Mergers and Acquisitions, Shareholder Wealth Effects, Domestic and Foreign acquisitions, Istanbul Stock Exchange, Sectoral Indices, Event Study, Informed Trading
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada hisse senetleri IMKB'de işlem gören 57 hedef firmanın 1999 Ağustos ? 2012 Haziran tarihleri arasında birleşme ve satın alma işlemlerinisn halka duyurulmasından sonra hissedarlarına anormal getiri sağlayıp sağlamadığı test edilmiştir. Sermaye Varlıkları Fiyatlandırma Modeli kullanılarak (CAPM) hisse senetleri için beklenen getiriler bulunmuştur. Hedef hisselerin performansları IMKB-Tüm Endeksine ve IMKB Sektörel Endekslerinin performanslarına göre karşılaştırılmıştır. Hisse performansları hem duyuru sonrası performanslarına gore, hem de duyuru öncesi ve sonrası oluşan performans farklarına göre incelenmiştir. Hisseler duyuru sonrası IMKB-Tüm Endeksinin performansına oranla daha negatif performans göstermiştir. Negatif performans en yüksek noktasına bir haftada ulaşmıştır, ama en yüksek kayıplar bir ayda oluşmuştur. Sektörel endeksler için bir genelleme yapmak mümkün değildir. Bazı hisseler IMKB-Tüm ile paralel sonuç gösterip negatif performans göstermiştir. Ama bazı şirketler, IMKB-Tüm deki sonuçlara tamamen zıt sonuçlar gösterip pozitif getiri sağlamıştır. Eğerki şirketler hedef şirketler tarafından alındıysa tepkileri daha keskin olmuştur. Ama satın alan şirket eğerki bir Türk şirketse, hisselerin duyuru öncesi ve sonrası performans farkları daha yüksektir. Türk şirketler tarafından alınan şirketler duyuru sonrasında duyuru öncesine gore daha düşük performans göstermiştir. Satın alınan hisse yüzdesine gore hisse getirileri değerlendirildiğinde %50 sinden daha fazla hissesi satın alınan şirketler duyuru sonrası duyuru öncesine gore haftalık ve aylık dönemlerde daha kötü performans göstermiştir. Hisseler IMKB-Tüm Endeksindeki işlem hacmine gore değerlendirildiğinde daha düşük hacimle işlem gören hisseler duyuru sonrasında duyuru öncesine gore daha kötü performans göstermişlerdir ve daha yüksek hacimle işlem gören hisselere göre negatif kazanımları daha uzun zaman aralıklarında sürdürmüşlerdir. Bütün bu sonuçlar, Türkiye'de şirket satın alma ve birleşme bilgisinin piyasaya daha önceden sızdırıldığını ve içerden öğrenenlerin ticaretinin piyasada mevcut olmasına kanıt olarak gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the impact of the merger and acquisition announcements of the Turkish companies from August 1999 to June 2012 emphasizing Turkish shareholders' wealth while focusing on the Istanbul Stock Exchange (ISE), and to show whether the Turkish target firms generated unexpected, i.e. abnormal, returns, during this period. The expected stock return values are estimated by using the Capital Asset Pricing Model (CAPM) while the performances of target firms are compared with ISE-All and ISE Sectoral Indexes. According to the performance of ISE-All, target firms stocks responded negatively after the announcement. Negative performances reached their peak at a week, while the highest losses occurred at a month. It is not possible; however, to make a general comment about the performance of the stocks compared to their sectoral indices. The impact of foreign acquisitions is sharper compared to the impact of domestic acquisitions, but the underperformance of target firms? stocks is higher when acquired by local firms. The most significant response in transactions occurred when a small percentage of shares were acquired. Although abnormal returns are not statistically significantly different from zero, at weekly and monthly event periods these stocks underperform their previous period performances. The target firms with small trading volume carry negative returns over a longer period, and their underperformance is higher. These findings show the existence of insider trading in the ISE index, leading to information being leaked on the market before any official announcement.