Kurumsal olayların finansal performans üzerindeki etkisi: Farklı kurumsal olaylara uygulanan ampirik çalışma testleri
The impact of corporate events on the financial performance: A series empirical study tests on different corporate events
  1. Tez No: 680024
  2. Yazar: ABDULLAHI MOHAMED NUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ERSOY BOZCUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme ve Devralma, Sermaye İhracı, Temettü Değişikliği, Çeyrek Kazanç Duyuruları, Olay İnceleme Metodolojisi, Regresyon Yöntemleri, Kurumsal Finansal Performanslar, Corporate events: Merger and Acquisition (M&A), Initial Public Offerings (IPO) and Seasoned Equity Offerings (SEO), Dividend Change Announcement Events, Event Study Methodology, OLS Regression Methods, and Corporate Financial Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada birleşme, devralma, ilk ve ikincil halka arz, temettü ve çeyrek kazanç duyurularının halka açık şirketlerin finansal performansını etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Bu amaçla, çalışmada, 2013-2019 yılları için toplanan verilerle olay çalışması yöntemi kullanılmıştır. Normal üstü ve kümülatif normal üstü getirileri hesaplamak için piyasa modeli kullanılmıştır. Tezin farklı bölümleri için örneklemde yer alan şirket sayısı ve verilerin kapsadığı dönem aşağıda sunulmuştur. Örneklemdeki Şirket Sayısı Duyurular Yurtdışı Piyasalar BIST Toplam Veri Dönemi Birleşme ve Satın Alma 100 100 200 2015-2019 Sermaye İhracı 51 62 113 2018-2019 Temettü 321 146 467 2013-2019 Çeyrek Kazanç 335 147 482 2016-2019 Toplam 807 455 1,262 Çalışmanın bulgularının yatırımcılar, yöneticiler, piyasa katılımcıları ve düzenleyicileri açısından iş insanlarına, analistlere, devlet düzenleyicilerine ve politika yapıcılara borsa için uygun politikalar oluşturma, verimli birleşme ve devralma anlaşmaları yapma, uygun hisse ihraç zamanını anlama, doğru temettü dağıtım politikaları yapma ve kazanç açıklamasının zamanlaması konusunda destek sağlayıp, yol göstermesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the impact of various corporate events on corporate financial performance. The study specifically looks at announcements of merger, acquisitions (M&A), initial public offerings (IPO), seasoned equity offerings (SEO), dividends, quarterly earnings and their impact on market-based financial performance. For this purpose, data was collected for the 2013-2019 period and an event study methodology was used to inquire the impact of these announcements. The market model was used to measure the abnormal and cumulative abnormal returns. The time period covered and the number of companies included in the dataset for each of the sections is outlined below. Number of Companies in the Sample Announcements Overseas Markets BIST Total Data Period M&A 100 100 200 2015-2019 IPO & SEO 51 62 113 2018-2019 Dividends 321 146 467 2013-2019 Quarterly Earnings 335 147 482 2016-2019 Total 807 455 1,262 The findings of this study are relevant for current and potential investors, corporate executives, market participants, and regulators in aiding the decision making and timing involved in such decisions as implementing suitable policies and corporate strategies.