Sağlık harcamalarının hayatın kalitesine yaptığı etkinin ölçülmesi: Denizli örneği
The measurement of effect of health expenditure on quality of life: The case of Denizli
- Tez No: 322410
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KARAYILMAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Finance, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Sağlık Ekonomisi, Hayatın Kalitesi, Health Services, Health Economics, Quality of Life
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada sağlık kavramı ve sağlık hizmetleri hakkında genel bilgiler verilmiş, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda giderek önem kazanan sağlık ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Çalışmada aynı zamanda sağlık harcamaları ile hayatın kalitesi arasındaki ilişki incelenmiş, bu inceleme yapılırken ekonomik gösterge olarak Türkiye'de kişi başına sağlık harcama düzeyi ve toplam sağlık harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı 2000 ? 2008 yılları baz alınarak kullanılmıştır. Söz konusu oranların OECD ülkeleriyle karşılaştırmaları da yapılmıştır. Bireylerin sağlığa dayalı hayat kalitesinin ölçümü için ise, Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Merkezi (EORTC C-30) ölçeği kullanılmıştır.Yapılan anket çalışmasında bireylere geçmişe ve yaşadığımız zamana göre sağlık durumları ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Sonuç olarak, Toplam Sağlık Harcamalarının ya da kişi başına sağlık harcama düzeyinin yıllar içindeki artışı; bireylerde baz alınan yıllara göre, sağlığa dayalı yaşam kalitelerinde gittikçe bir iyileşmeye yol açtığı görülmüştür. Aynı zamanda önceki çalışmalardan gözlemlendiği kadarıyla, yapılan harcamaların yanında, bu harcamaların etkin bir şekilde yerine getirilmesinin, bireylerin sağlığa dayalı yaşam kalitelerinde pozitif yönde daha fazla bir artış gösterdiği görülmüştür. Bireylerin sağlığa dayalı yaşam kalitesinde yalnızca harcamalar değil; aynı zamanda bu harcamanın etkin bir şekilde yapılması da önemli bir husustur.
Özet (Çeviri)
In this study, general information about concept of health and health services was handled; some explanations were made about health economics which gets importance day by day in the developing countries. The relationship between health expenditure and quality of life were examined in the study, while this examination was made, the rates of the level of total health expenditure per capita in Turkey and gross domestic product (GDP) as economic indicator were used to based on the years 2000- 2008. These rates were also compared with OECD countries. On the other hand, the scale of European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC C-30) was used for measurement of individuals health related quality of life.In questionnaire, individuals were asked questions about their health conditions with regard to past and present. As a result, it was observed that the increase in total health expenditure or the level of total health expenditure per capita within years led to an increasing progress in the individuals health related quality of life according to the years taken into account. In addition, as far as the previous studies were observed, it was seen that effective implementation of these expenditures showed more positive increase in the individuals? health related quality of life. It is not only the expenditure, but also their effective implementation that is an important issue in the individuals? health related quality of life.