Rotasyona tabi tutulan İlköğretim Okulu müdürlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri nasıldır?: İstanbul ili Avrupa Yakası örneği
What is the organizational commitment of Elementary School directors who exposed to rotation?
  1. Tez No: 322476
  2. Yazar: SEVGİ KAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Rotasyon, Örgütsel Bağlılık, İlköğretim Okulu, School Principal, Rotation, Organizational Commitment, Primary School
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırmada, rotasyona tabi tutulan ilköğretim okulu müdürlerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Genel tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada rotasyona tabi tutulan ilköğretim okulu müdürlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ve alt boyutlarının demografik değişkenlere göre farklılaşma durumu incelenerek örgütsel bağlılık düzeyleri belirlenmiştir.Araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Avrupa yakasında 2010/2011 yıllarında rotasyona tabi tutularak ilköğretim okuluna müdür olarak atanan ve Nisan-Mayıs 2012 tarihi itibariyle hala aynı görev yerinde ilköğretim okul müdürü olarak görevini yapan yöneticilerdir.Araştırmada kullanılan ölçekler, demografik özellikleri içeren“Kişisel Bilgi Formu”ve Wasti (2000) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”dir.Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerde, parametrik dağılımda Bağımsız Grup T Testi, non-parametrik dağılımda Mann Whitney-U Testi ile Kruskal Wallis-H Testi uygulanmıştır. Kruskal Wallis-H Testi analizinin anlamlı çıktığı durumlarda ise Mann Whitney-U Testi uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: Rotasyona tabi tutulan ilköğretim okulu müdürlerinin, demografik değişkenlere göre örgütsel bağlılık düzeyleri örgütsel bağlılığın alt boyutları ile incelenmiştir. Rotasyona tabi tutulan ilköğretim okulu müdürleri duygusal bağlılık alt boyutunda yaş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem, yöneticilikte geçen süre, okulun fiziki durumu ve kurumdaki öğretmen sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; normatif bağlılık alt boyutunda sadece okulun fiziki durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermiş; devamlılık bağlılığı alt boyutunda ise değişkenlerin hiçbiriyle anlamlı bir farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; the aim is determined to level of organizational commitment of elementary school principals who exposed to rotation. In this study which prepared in accordance with general screening model is determined to level of organizational commitment of primary school principals who are exposed to rotation and according to sub-dimension of demographic variables differentiation status are examined for determining to organizational commitment levels.The example of the research is that; in the European part of Istanbul, they are one each managers who were exposed to rotation were assigned to elementary school directors in 2010/2011 and as of April-May 2012 they still have the same task and the same position.The scales which used in research is organizational commitment scales and these scales which has demographic features were adapted to Turkish by Wasti (2000) and Personal Information Form.According to the data obtained from research, a variety of tests performed in various distributions and one of them is independent group T tests were applied in Parametric distribution, Mann Whitney-U tests and second one is Kruskal-Wallis H tests were applied in Non-parametric distribution.The findings of research are that elementary school directors levels of organizational commitment which are according to demographic variables were examined with sub-dimensions of organizational commitment. When elementary school principals who exposed to rotation showed significant difference about these variables which are under sub-dimension of emotional commitment are that; age, educational level, seniority, managerial time, the physical condition of school and number of teachers in the institution, they showed only physical condition of the school under the sub-dimension of normative commitment, but they didnt show any significant difference under sub-dimension of continuance commitment.