Rotasyona uğrayan okul yöneticilerinin örgüt sağlığına etkisi
The effect of school managers experienced rotation on the organization quality
- Tez No: 322478
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rotation, work rotation, organizational health, organizational leadership, organizational wholeness, organizational identity, school health, the manager of school
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma; İstanbul ili, Ataşehir, Bahçelievler, Bakırköy, Pendik, Sancaktepe, Ümraniye, Üsküdar ilçeleri sınırları içerisinde bulunan rotasyona uğrayan okul yöneticilerinin örgüt sağlığına olan etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmanın örneklemini, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili, Ataşehir, Bahçelievler, Bakırköy, Pendik, Sancaktepe, Ümraniye, Üsküdar ilçelerindeki 125 ilköğretim okulunda görev yapan 263 öğretmenden oluşmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla `ölçek' kullanılmıştır.Rotasyona uğrayan okul yöneticilerinin örgüt sağlığına etkisini belirlemek amacıyla, ölçeklerdeki alt faktörlerin aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları tespit edilmiştir. Ayrıca algılama düzeyleri ile kişisel özellikler arasındaki farklar da incelenmiştir.Ölçekler kullanılarak elde edilen sonuçların, araştırmaya katılan öğretmenlerin cinsiyet, branş, öğrenim durumu ve okulda çalışma süresi değişkenlerine bağlı olarak farklılık gösterip göstermediği test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in Istanbul in general, in Ataşehir, Bahcelievler, Bakirkoy, Pendik, Sancaktepe, Umraniye, Uskudar in special, to discover the effect of school managers whose positions replaced on the quality of organisation.The examplary of this research has been out of 263 teachers in 125 primary schools in İstanbul in general, in Ataşehir, Bahcelievler, Bakirkoy, Pendik, Sancaktepe, Umraniye, Uskudar in special, im 2011-2012 education year.The arithmetic averages and standard deviations of sub-factors in the scalas have also been stated and declared in order to find out the effects of school managers positions of whom replaced. Apart from this the difference between their understanding levels and individual properties have been investigated.It has been tested whether there exists a difference or not in the results taken using the scalas, depending on the varieties of subject teachers? sex, branch, educational level, the duration they experienced in the schools.At the end of the difference tests, while a significant statistical distinction (p less than 0,5) about some demographic variants has been found out among the sub-groups, it hasn?t been discovered any important statistical distinction in some other groups.