Doğal ürünlerin süperkritik akışkan ortamında ekstraksiyonu
Extraction of natural products using supercritical fluid
- Tez No: 322622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN A. AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deneysel tasarım, kahve telvesi, sterol, süperkritik akışkan ekstraksiyonu, tokoferol
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, hammadde olarak Illycaffè S.P.A'dan (I) ve Trieste Üniversitesi Ekonomi Fakültesi'nin kantininden (II) temin edilen nemli kahve telveleri kullanılmıştır. İlk aşamada, 60°C'de kurutulan kahve telvelerinin %55 ve 60 oranında nem içerdiği tespit edilmiştir. Kahve telvelerinin içerdiği yağ ise hem süperkritik CO2 ekstraksiyonuyla deneysel tasarıma dayalı olarak hem de n-hekzan ve diklorometanın çözücü olarak kullanıldığı Soxhlet cihazında ekstrakte edilmiştir. Boru tipi ekstraktörün (Autoclave A21, Separex) kullanıldığı Sc-CO2 ortamındaki deneylerde; sıcaklık, basınç ve dinamik ekstraksiyon süresi gibi değişkenlerin kahve telvesi yağ miktarı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Cevap Yüzeyi Yöntemi ile optimize edilen sonuçlara göre optimum çalışma koşulları; 33.2 ? C sıcaklık, 284.1 bar basınç ve 220.9 dk dinamik ekstraksiyon süresi olarak belirlenmiştir. Her iki yağ örneğinde de en önemli bileşenler; palmitik ve linoleik asit olarak tespit edilse de (toplamda yaklaşık %75) Sc-CO2 ve Soxhlet ekstraksiyonuyla elde edilen yağların yağ asidi dağılımında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Bu denemelere paralel olarak, elde edilen kahve telvesi yağlarının tokoferol ve sterol içerikleri de analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Original spent coffee grounds, which supplied from Illycaffè S.P.A (I) and bar of Faculty of Economics in University of Trieste (II), were used in this study. Firstly, it was observed that they, which were dried at 60°C, contain moisture of 60 and 55 wt%, respectively. The oil from spent coffee grounds was also extracted with n-hexane and dichloromethane in a Soxhlet apparatus, and by supercritical CO2 extraction depending on experimental design. In the experiments using Sc-CO2, which were performed using a tubular type extractor (Autoclave A21, Separex), the effects of temperature, pressure, and dynamic extraction time on the amount of oil extracted from spent coffee grounds have been investigated. According to the results, which were optimized by using Response Surface Methodology, the highest oil content was obtained at a temperature of 33.2 ? C, pressure of 284.1 bar and extraction time of 220.9 min. However, the main compounds in the profile of resulting oils were palmitic acid and linoleic acid (totally about 75%); some significant differences were found in the compositions of fatty acids between the spent coffee grounds? oils. Furthermore, the contents of sterols and tocopherols of spent coffee grounds? oils were also analyzed.