Sinop Boyabat Cemalettin köyü arazi toplulaştırmasının tarımsal altyapı hizmetleri yönünden değerlendirilmesi
Evaluaton of land consolidation according to the agricultural land services in the village of Cemalettin, Boyabat, Sinop
  1. Tez No: 322722
  2. Yazar: MUSA KIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, Alan kaybı, Parsel sayısı, Toplulaştırma oranı, Tarım dışı arazi, Land consolidation, Area loss, The number of parcels, The rate of consolidation, Non-agricultural land
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışma Sinop Boyabat Cemalettin Köyü Arazi Toplulaştırmasının tarımsal altyapı hizmetleri yönünden değerlendirilmesi amacıyla 472 işletmeyi içine alan, toplam 3283,8 dekar alanda yapılmıştır.Arazi Toplulaştırmasının tarımsal altyapı hizmetleri yönünden değerlendirilmesi amacıyla toplulaştırma öncesi ve sonrası araştırma alanında parsel büyüklükleri, parsellerin hissedar durumları, işletmelerin parsel sayısı, parsel şekilleri ve sayıları, ortalama parsel büyüklüğü, ulaşımı olan olmayan parseller, parsellere ulaşım sağlayan yol uzunlukları, sulanan sulanmayan parsel sayıları ve kanal uzunlukları araştırılmıştır. Ayrıca toplulaştırma oranı ve sulama oranı da belirlenmiştir.Arazi toplulaştırması ile parsel sayısı 2372'den 545'e düşmüştür. 15 dekarın üzerindeki parsel sayısı 2'den 31'e çıkmıştır. 21 ve üzeri parseli bulunan işletme sayısı 55'den 1'e inmiştir. Dikdörtgen parsel oranları % 23 den % 44'e çıkmıştır. Ortalama parsel büyüklüğü 1,37 dekar'dan 5,53 dekara yükselmiştir. Tüm parseller yola ulaşmış ve sulanabilir hale gelmiştir. Yol uzunluğu 4900 m'den 22 770 m'ye, kanal uzunluğu 5600 m'den 20 900 m'ye çıkmıştır. Toplulaştırma oranı % 77, sulama oranı % 92 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is the evaluation of land consolidation according to agricultural land services in the village of Cemalettin, Boyabat, Sinop. The study contains of 472 enterprises which are in 3283,8 decares land.In this study which is aimed of evaluation of land consolidation according to the agricultural land services is investigated of the size of the parcel, the status of shareholder parcel, the number of parcel, parcel shape and parcel number, the average of parcel size, the parcel which can be reached or not, the path length of parcel, the number of parcels which can be irrigated or not and the channel lengths in different times as before and after of land consolidation. The rate of consolidation and irrigation were also determined.The number of parcels dicreased from 2372 to 545. The number of parcels above 15 decares increased from 2 to 31. The number of enterprices have 21 and above parcels decreasedfrom 55 to 1. The rates of rectangular parcel increased from 23 % to 44%. The average parcel size increased from 1,37 decares to 5,53. All the parcels reached road and they became irrigated. The road length increased from 4900 m to 22770, the cannel length inreased from 5 600 m to 20 900 m. The rate of consolidation was determined 77 %, the rate of irrigated was determined 92 %.2012, 65 pages