Infared kurutma yönteminin kurutulmuş mantı kalitesi üzerine etkisi
Using effect of infrared dryinig on quality parameter of dried mantu
- Tez No: 322959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. BARIŞ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnfrared kurutma, özgül enerji tüketimi, renk, mikrobiyolojik kalite
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETİNFRARED KURUTMA YÖNTEMİNİN KURUTULMUŞMANTI KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNurel ARSLANÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Yrd. Doç. Dr. N. Barış TuncelEylül 2012, 51Kurutma teknolojisi gıda muhafazasında kullanılan en yaygın yöntemdir. Halihazırda en fazla sıcak havalı teknikler kullanılmakta ancak bu tekniklerin düşük verim ve yüksek maliyet gibi dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle yeni kurutma teknikleri üzerine yoğun araştırmalar yapılmaktadır.Bu çalışmada, Türkiye'de geleneksel bir gıda ürünü olan mantı infrared (IR) uygulamasıyla kurutulmuştur. Konveksiyonel yöntemle ile kurutulan mantının IR yöntemi ile piyasada kurutulabilirliğinin incelenmesi çalışmanın ana amacını oluşturmuştur. Çalışmada farklı IR güçlerine karşılık gelen radyasyon yoğunlukları uygulanmış ve sonuçlar geleneksel fırında kurutma yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Kurutma çalışmalarının sonunda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılarak kurutmanın mantının kalite özelliklerine etkisi incelenmiştir.Çalışmada en kısa kurutma süresi NIR uygulamasında, 1000 W güç değerinde 40,5 dk. olarak bulunmuştur. Kurutma sırasındaki özgül enerji tüketimleri MID-IR uygulamasında en yüksek 500 W gücünde 77,59 Mj/kg-su iken, en düşük enerji tüketimi ise NIR uygulamasında 400 W gücünde 36,91 Mj/kg-su olarak gözlemlenmiştir. Protein içeriğine ait sonuçlar incelendiğinde en yüksek protein miktarı NIR uygulamasında 300 W gücünde (% 10,38) en düşük ise MID-IR uygulamasında 1000 W gücünde (% 8,27) bulunmuştur. Renk özelliklerine ait değerlerde en yüksek a değerinin (kırmızılık/yeşillik) MID-IR uygulamasında 1000 W gücünde, en düşük a değerinin (kırmızılık/yeşillik) 400 W gücünde olduğu belirlenmiştir. Su absorpsiyon değerlerinde MID-IR uygulamasında 300 W gücünde en yüksek (% 140,26), 1000 W gücünde ise en düşük (% 124,23) olduğu görülmektedir. Ayrıca MID-IR uygulaması ile geleneksel olarak kurutulan mantıların su absorpsiyonu değerleri ile benzerlik göstermektedir.Çalışmada, aerobik mezofilik bakteri sayısı, küf-maya, rop sporu gibi mikrobiyolojik analizler ile kurutma işleminin mikrobiyal yük üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, genel olarak mikroorganizma inaktivasyonunda NIR uygulamasının MID-IR uygulamasına göre daha başarılı olduğu görülmektedir. Ayrıca IR yönteminin geleneksel fırında kurutma yöntemine göre mikrobiyal yükü azaltmada daha etkin olduğu belirlenmiştir..
Özet (Çeviri)
Drying technology is the most common method in terms of conservation of foods. These techniques that use dry air are currently prefered. However, these methods have some disadvantages such as high cost and low quality so that is the reason why new researches have been done.In this study, mantu which is traditional food in turkey was dried with IR (İnfrared) drying application and the main purpose of this study to understand the difference between convectional drying method and IR drying technology and especially main focus was given to dry mantu with IR method instead of convectional drying technique. During the study, theradiation densities which is corresponding to different IR powers were applied to the food sample and it was compared with the conventional furnace drying method. At the end of the drying process; physical, chemical and microbiological analyses were done to find out the effect of drying on quality of mantu.According the results of the study; the shortest drying time was found as 40.5 minutes in NIR application at 1000 W and the maximum specific energy consumption (77.59 Mj/kg-su) was observed in MID-IR application at 500 W power. On contrary; the minimum energy consumption (36.91 Mj/kg-su) occured in NIR application at 400 W power. Additionally; when the results that include the protein content was examined, it can be understood that the most protein content (%10.38) was seen in NIR application at 300 W power. Contrary; the lowest amount ( % 8.27) was determined in MID-IR application at 1000 W power. According to the values that are related to color, the maximum avalue ( redness/greenness) was found in MID-IR application at 1000 W power and the minimum value was obtained at 400 W power. Furthermore; by considering the water absorption values; the maximum amount (% 140.26) was seen in MID-IR application at 300 W power and at the same conditions, minimum value was determined as % 124,23 at 1000 W power. In addition to this; MID-IR application shows similarity with water absorption values of mantu that was dried with aid of conventional method.Consequently; in the study, effect of drying proceses on microbial load were investigated with aid of microbiological analyses such as; number of aerobic mesophilic, bacteria counts, mold-yeastand rope spores. This study indicates that; the application of MIR is much more successful than application of MID-IR in terms of inactivation of microorganisms. Also according to microbiological analyses; the level of inactivated microorganism in IR method is higher than that occurs in conventional furnace drying system.Keywords : Infrared drying, specific energy, consumption, color, microbialogical quality.