Manyetohidrodinamik Kelvin-Helmholtz kararsızlığı ve koronal kütle atımları için incelenmesi
The magnetohydrodynamical Kelvin-Helmholtz instability and the investigation for coronal mass ejections
  1. Tez No: 322965
  2. Yazar: DERYA KAZKAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arayüz Kararsızlığı, Kelvin-Helmholtz Kararsızlığı, Manyetohidrodinamik, Burulma Hızı, Manyetik Alan, Güneş, Koronal Kütle Atımları
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasının başlıca amacı, akışkan fiziğinde yoğunluk arayüzlerinde burulma (shear) hızı olduğunda ortaya çıkan Kelvin-Helmholtz kararsızlığının tanımını ve oluşma mekanizmasını incelemektir. Sonrasında, manyetize olmuş akışkan olarak tanımlanan plazma içerisinde yoğunluk arayüzlerindeki süreçleri incelemek ve manyetik alan, burulma hızı ve dalga numarası gibi temel parametrelerin büyüme oranını nasıl etkilediğine bakmaktır. Bu parametrelerden artan manyetik alanın kararsızlığı ortadan kaldırdığı görülürken, burulma hızının artan değerleri kararsızlığın büyüme oranını daha da artırmaktadır. Pertürbasyonların burulma hızı boyunca ilerlemediği durumda kararsızlığın kararlı hale gelmesi daha da kolaylaşmaktadır. Ayrıca dalga numarasının artan değerleri kararlı veya kararsız hale gelişi süreçlerini hızlandırdığı da gözlemlenmiştir.Uygulama olarak ise Güneş fiziğinin ilgi çeken konularından birisi olan Koronal Kütle Atımlarında meydana gelebilecek Kelvin-Helmholtz kararsızlığı incelenmiştir. Bu incelemede değişik manyetik alan, burulma hızı ve dalga numarası değerleri için kararsızlığın hangi şartlarda oluşabileceği veya oluşamayacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Main aim of this thesis study is to investigate the definition and the formation mechanism of Kelvin-Helmholtz instability occured in the fluid when the shear velocity exists at the density interfaces. Secondly, to study the processes at the density interfaces in plasma defined as a magnetised fluid and to search the effects of fundamental parameters like magnetic field, shear velocity and wave number on the growth rate of the instability. While the increasing values of magnetic field are removing the instability, the higher values of shear velocity have an enhancing effect on the growth rate of instability. When the perturbations do not move along the shear velocity, it becomes easy to stabilize the instability. Additionally, it is also observed that the increasing values of wave number speed up the processes of stabilization and destabilization.As an application The Kelvin-Helmholtz instability possibly occured in Coronal Mass Ejections which is one of interesting subjects of Solar Physics was studied. In this investigation, occurrence and unoccurrence of instability are determined for the different values of magnetic field, shear velocity and wave number.Anahtar Kelimeler : Interface Instability, Kelvin-Helmholtz Instability, Magnetohydrodynamics, Shear Velocity, Magnetic Field, Sun, Coronal Mass Ejections.