N-aminopirimidin-2-tiyon ile 2-furfuraldan türeyen yeni bir schiff bazı ve bazı metal komplekslerinin sentezi ve bazı biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Synthesis of some metal complexes and a new schiff base derived from n-aminoprymidine-2-thione and 2-furfural and the investigation of some biological activities of them
- Tez No: 323093
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sentez, Metal kompleks, N-aminopirimidin-2-tiyon, N-aminopirimidin, Schiff bazları, 2-Furfural, Synthesis, N-aminopyrimidine-2-thione, Schiff bases, metal complexes, 2-Furfural
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son yıllarda, NS NSO donör atomlar içeren heterosiklik Schiff bazları ve 3d metal kompleksleri, olağanüstü antibakteriyel, antifungal ve antitümör aktiviteleri nedeniyle büyük ilgi çekmiştir. Koordinasyon bileşiklerinde Schiff bazları ile ilgili çalışmalarda en çok kullanılan ligantlar aldehit ve ketonların primer aminlerle reaksiyonları sonucunda oluşur. Schiff bazı çalışmalarında metal atomu ile birleşen donör atomların sayısı çok azdır. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda en çok Azot, Oksijen ve Kükürt kullanılmıştır. Bu çalışmada, çıkış materyali olan N-aminopirimidin-2-tiyon literatür bilgilerine dayanılarak sentezlendikten sonra bu bileşiğin 2-Furfural ile çeşitli organik çözücü ortamlarındaki reaksiyonundan sentezi amaçlanan yeni Schiff bazı sentezlenmiştir. Bu ligand sentezlendikten sonra Cu(II), Co(II), Ni(II), Pt(IV) gibi metal asetat tuzları kullanılarak da Schiff bazının kompleksleri sentezlenmiştir. Ligand ve komplekslerin yapıları, UV-Görünür Bölge, 1H-NMR, 13C-NMR, TGA, MS ve FT-IR gibi spektral analiz, elementel analiz ve manyetik duyarlılık terazisi yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Ni(II) kompleksinin yapısı ML3 iken diğer kompleksler ML2 formundadır. Pt(IV) ve Cu(II) kompleksleri için oktahedral, Co(II) kompleksi için tetrahedral ve Ni(II) kompleksi için de üçgen çift piramit geometrik yapısı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, heterocyclic Schiff bases containing NS and NSO donor atoms and their 3d metal complexes have attracted considerable attention due to their remarkable antifungal, antibacterial, and antitumor activities. Studies on coordination compounds with Schiff bases ligands most commonly used is the result of reactions of primary amines, aldehydes and ketones. The number of donor atoms, combined with Schiff bases are very few studies of metal atoms.In this study, the output material, N-aminopyrimidine-2-thione information in literature, based on this compound is synthesized, and various organic solvents, environments and the reaction of 2-furfural intended for the synthesis of new Schiff bases were synthesized. The ligand synthesized, the Cu (II), Co (II), Ni (II),Pt (IV) complexes of metals such as acetate salts were synthesized by using the Schiff base. Structures of the ligand and its complexes were characterized by elemental analysis, spectral analyzes, such as, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR, MS, FT-IR. and also by molar conductivity measurements, magnetic moment measurements and thermogravimetric analyses. The complexes of Cu (II) and Pt(IV) are proposed to have an octahedral structure. The complex of Co(II) is proposed to have a tetrahedral structure. The complex of Ni(II) is proposed to have a trigonal bipyramide structure.