Heterosiklik halka taşyan hidrazon türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and characterization of hydrazone derivatives bearing heterocyclic compound
- Tez No: 323094
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL İYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Üre, Hidrazit, Hidrazon, Urea, Hydrazide, Hydrazone
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmada, başlangıç maddesi olarak seçilen etil (2-amino-1,3-tiyazol-4-il)asetat bileşiği öncelikle fenil izosiyanat ile reaksiyona sokularak etil-2-{2-[(fenilkarbamoil)amino]-1,3-tiyazol-4-il}asetat [1] elde edildi. İkincil olarak üre türevi bileşiğin hidrazin monohidrat ile metanol ortamındaki reaksiyonu sonucu 2-{2-[(fenilkarbamoil)amino]-1,3-tiyazol-4-il}asetohidrazit [2] kazanıldı. Son olarak hidrazit türevi uygun aldehitler ile etanollü ortamda reaksiyona sokularak hidrazon türevi bileşikler [3a-p] elde edildi.Sentezlenen tüm bileşiklerin reaksiyonu İnce Tabaka Kromatografisi (İTK) ile izlendi. Sentezlenen bileşiklerinin yapıları fiziksel ve kimyasal yöntemlerin yanı sıra UV-Vis, FT IR, 1H NMR, 13C NMR gibi spektroskopik yöntemler ve elementel analiz (CHNS) tekniği yardımı ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, ethyl 2-{2-[(phenylcarbamoyl)amino]-1,3-thiazol-4-yl}acetate [1] has been synthesized by reaction ethyl (2-amino-1,3-thiazol-4-yl)acetate with phenyl isocyanate. Secondly, 2-{2-[(phenylcarbamoyl)amino]-1,3-thiazol-4-yl} acetohydrazide [2] has been obtained from reaction between urea derivative and hydrazine monohydrate in methanol medium. Finally, hydrazone derivatives [3a-p] have been synthesized by reaction in presence of ethanol between hydrazide derivative and appropriate aldehydes.All reactions of compound synthesis have been monitored by Thin Layer Chromatography (TLC). Chemical structures of all synthesized compounds have been illuminated not only by physical and chemical methods and also spectroscopic methods such as UV-Vis, FT IR, 1H NMR, 13C NMR and elemental analysis (CHNS) technique.