The investigation of fading in thermoluminescence peak intensities of synthetic quartz crystals under the different conditions
Farklı koşullar altında sentetik kuvars kristallerin termolüminesans (TL) tepe şiddetlerindeki sönümlerin araştırılması
  1. Tez No: 323132
  2. Yazar: ESMA BOZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TOKTAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termolüminesans, sönümleme, kuvars kristali, Thermoluminescence, fading, quartz crystal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Termolüminesans (TL) genellikle bir yalıtkandan ya da yarı iletkenden termal olarak uyarılmış ışık yayımıdır, enerji emilimi farklı süreçler olabildiği gibi genellikle iyonizan radyasyondandır. Soğurulan dozda meydana gelen kayıp ise sönümleme olarak bilinir. Sönümlemenin pek çok nedeni vardır ancak termal etki ana nedendir. Termal sönümlemede, düşük tuzaklama enerjisine sahip tuzaklar geçiş olasılıkları daha fazla olduğundan yüksek enerjili olanlardan daha hızlı sönüme uğrarlar, bu da doz değerlendirmesinde yüksek hatalara neden olabilir. Termolüminesans olayını gözlemlemek için kullanılan malzemelerden biri de kuvars kristalidir. Bu çalışmada sentetik kuvars kristalleri kullanılarak termolüminesans tepe şiddetlerinin karanlık, floresan ve tungsten ışığı altında olmak üzere üç farklı ortamda iki farklı sentetik kuvars kristali kullanarak sönümlemeleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thermoluminescence (TL) is the thermally stimulated emission of light from an insulator or a semiconductor following the absorption of energy in different processes, usually from ionizing radiation. Fading is the process in which there is unintentional loss of the latent information, that is, its response. There are many causes of the process of fading, but the thermal is the main one. In the thermal fading, the traps that present lower entrapment energy will fade faster than the more energetic ones, due to their higher probability of transition. This can generate large errors in the dose assessment. One of the materials used to observe the thermoluminescence event is quartz crystal. In this study, the fading of thermoluminescence peak intensities were surveyed in three different environments which are dark ambient, tungsten light and fluorescent light by using two different synthetic quartz crystals.