Mayoz bölünme konusunun öğretiminde modellerle zenginleştirilmiş laboratuvar ortamının akademik başarıya etkisi
The effect of laboratory environment that is enhanced with models in teaching meiosis division
  1. Tez No: 323169
  2. Yazar: MELİHA AKSAKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Fen ve Teknoloji Öğretimi, Mayoz Bölünme, Modelle Öğretim Yöntemi, Student Teachers of Science and Technology, Science and Technology Instruction, Meiosis Division, Model-Teaching Method
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, mayoz bölünme konusunun anlaşılmasında çağdaş öğretim yöntemlerinden biri olan modelle öğretim yönteminin akademik başarıya olan etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırmaya ait uygulamalar, 2010-2011 eğitim öğretim yılı içerisinde, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. sınıfta öğrenim gören 47 öğretmen adayıyla, ?Genel Biyoloji Laboratuvarı-I? dersinde gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna düz anlatım yöntemiyle birlikte hazır preperatlar inceletilirken, deney grubuna bunlara ek olarak modellerle ders işlenmiş ve öğretmen adaylarından kendi modellerini üretmeleri istenmiştir. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir.Araştırma sonucunda, deney grubuna uygulanan modelle öğretim yönteminin, öğretmen adaylarının akademik başarılarını arttırmada etkili olduğu gözlenmiştir. Ancak cinsiyet ve öğrenim türü değişkeni açısından ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılaşma gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at exploring the effect of laboratory environment that is enhanced with models, a contemporary method, in teaching and learning of meiosis devision.A quasi experimental research method with pre test and post test control group was used in this research. The research was conducted with 47 samples that were 2 nd. grade students of science and technology teaching department at ?Biology Laboratory-I? course. Control group was examined slides under the microscope and taught by lecture method. Experimental group was taught by using models in addition to examining slides under the microscope and was also asked to produce their model. The data about their level of achievement was gathered using an achivement test developed by the researcher and interview techniques.The results showed that teaching meiosis devision using models in laboratoty environment is significantly more effective on students success in post test. But there is no significant difference on success of students of different gender and regular students and evening students