Mobile health services for rural areas in Turkey: A case study for Burdur
Türkiye'de kırsal kesim mobil sağlık hizmetleri: Burdur uygulaması
  1. Tez No: 323218
  2. Yazar: DAMLA KURUGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR YETİŞ KARA, DR. HÜNKAR TOYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Family Medicine, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Periyodik araç rotalama, sağlık lojistiği, aile sağlığı sistemi, sezgiseller, Periodic vehicle routing, healthcare logistics, family healthcare system, heuristics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde, kırsal kesimde sağlık hizmetleri toplum sağlığı merkezleri tarafından koordine edilen aile sağlığı merkezleri tarafından verilmektedir. Aile hekimi tabanlı sistemin uygulamaya başlanmasından beri, kırsal kesimde yaşayan ve kent merkezlerine ulaşımı zor olan insanlar için mobil sağlık hizmetlerinin sağlanması planlanmıştır. Bu çalışmalar ışığında, aile hekimleri belirlenen köylere belirli zamanlarda temel sağlık hizmetleri sağlamakla yükümlüdür. Bu çalışmanın temel amacı, aile hekimlerinin mobil sağlık hizmeti servis zamanını efektiv kullanabilmelerini sağlayacak bir çalışma takvimi oluşturmaktır. Bu amaçla, problem incelendiğinde periyodik araç rotalama problemiyle benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada periyodik araç rotalama problemine mobil sağlık hizmetleri uygulaması açısından birçok değişik çözüm yaklaşımı geliştirilmiştir. Önerilen yaklaşımların uygulaması Burdur şehrinin köylerinden elde edilen genişletilmiş ve simüle edilmiş veri setleri aracılığıyla test edilmiş ve kıyaslamaya tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Currently, healthcare services in urban areas are provided by family health centers coordinated by community health centers. By the application of family physician based system, it is planned to provide mobile healthcare services (MHS) for the people living in the rural areas which have difficulties to reach those health centers in urban areas. In the scope of these ongoing studies, family physicians procure primary health services to the determined villages in between defined time periods. The aim of this project is to schedule a working plan by using family physicians? mobile healthcare service times effectively. In this context, when the problem was examined, we realized that it has similarities with the periodic vehicle routing problem (PVRP). We proposed several different solution approaches to the PVRP in the context of the mobile healthcare services application that we are interested in. We tested the implementation of our proposed solution approaches using both simulated data and extended data obtained from the villages of Burdur city.