THM kızılötesi sel tesisinde lazer taşınım hatları tasarımı
Design of laser transport lines in THM infrared fel facility
- Tez No: 323234
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serbest Elektron Lazeri, Osilatör SEL, Kızılötesi SEL, SEL Taşınım Hatları, TARLA, ZEMAX, GLAD, Free Electron Laser, Oscillator FEL, Infrared FEL, FEL TransportLines, TARLA, ZEMAX, GLAD
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
.Bu çalışmada, Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) projesi kapsamında, Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesinde kurulumu devam etmekte olan THM IR SEL (Turkish Accelerator and Radiation Laboratory at Ankara, TARLA) tesisinde üretilecek 2 µm ile 250 µm aralığında kızılötesi bölgede ışınım yapan serbest elektron lazerinin deney istasyonlarına taşınım sistemi incelenmiştir.Lazer demetinin taşınımı yapılırken, ışın ve Gaussiyen optiği yöntemlerinden yararlanılarak, optik demetin hat boyunca en az yayınımla iletimi sağlanmıştır. Yapılan analitik hesaplamalar ile aynalar arası uzaklıklar ve aynaların yarıçap değerleri belirlenmiştir. Hat boyunca kullanılacak olan parametrelere karar verirken diyagnostik masası üzerinde oluşan optik demet yarıçapının minimumda tutulması amaçlanmıştır. Tasarım işleminde kullanılmak üzere ZEMAX isimli simülasyon programı seçilmiş ve analizler aynı zamanda ELBE tarafından karşılanan GLAD optik tasarım programı ile de kontrol edilmiştir. TARLA tesisi U25 ve U90 SEL demet hatları için yapılan hesaplamaların doğruluğu ELBE U27 ve U100 taşınım hatlarının yeniden hesaplanması ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
.In this study, design of laser transport lines from undulators to experimental stations of THM IR FEL (TARLA) facility which is under construction in Gölbaşı Campus area of Ankara University as a first facility of Turkish Accelerator Center (TAC) to obtain free electron laser in infrared region (2 ? 250 µm) is studied.The transportation of the laser beam with minimum dispersion is planned by using Gaussian and Ray Optics methods. The distance between mirrors and the radius of their curvature was estimated by performing analytical calculations. While deciding to use parameters through the optical line, the purpose is to transport the laser beam with minimum value of diameter to diagnostic table. The simulation program, ZEMAX, is used in design studies. In the same time, all of the calculations are checked with GLAD optical design program supplied by ELBE laboratory. Obtained results for TARLA U25 and U90 transfer lines are compared with ELBE U27 and U100 transfer lines calculations.